Turta dulce de casa 5


It’s begining to look a lot like Christmas!!! Oare Mosul mananca turta dulce? Reteta asta este reteta mamei si se face la noi in casa… well… de cel putin 29 de ani :-O Partea buna la turta dulce este ca fiind plina de miere, se fragezeste pe masura ce trece timpul (pe bune, eu gust cate putin in fiecare zi – oare mai ramane ceva pana la Craciun? :-S). Conditia ar fi sa fie pastrata intr-o cutie de carton. Sa ne apucam deci:

Ingrediente pentru aprox. 4 tavi de biscuitei:

  • 350 g faina
  • 120 g zahar
  • 120 g miere
  • 100 g unt
  • 2 oua + un albus
  • o lingurita amoniu alimentar (pentu biscuitei mai pufosi)
  • 2 linguri de lapte
  • coaja de la o lamaie
  • o lingurita anason stelat pisat
  • 3 cuisoare pisate
  • o lingurita scortisoara
  • 1/4 lingurita ghimbir pudra
  • 1/4 lingurita nucsoara
  • optional, o cana de nuca tocata grosier
  1. Mierea, untul si zaharul se fierb pana cand se topeste tot zaharul – compozitia astfel obtinuta se raceste putin.
  2. Amoniacul se dizolva in putin lapte caldut si se aduga in compozitia de la punctul 1.
  3. Adaugam apoi ouale, condimentele si faina si amestecam bine.
  4. Aluatul astfel obtinut este foarte moale, insa se intareste daca sta ~ 3-4 ore la frigider. Rezistati tentatiei de a mai adauga faina!!!
  5. Se intinde aluatul avand grosimea de 2-3 mm (sau cum va place voua mai mult). Eu am lucrat cu bucati mai mici de aluat pentru ca se incalzeste foarte repede si devine lipicios! Aluatul se intinde (eu, ca de obicei, il intind intre 2 bucati de folie alimentara) si se taie cu cookie cutters – forme de craciun desigur – braduti, oameni de zapada, Mosi, reni, ingerasi sau ce mai aveti prin casa. Va vine sa credeti ca nu se gasesc forme cu gingerbread man?!?!?!
  6. Biscuiteii se ung apoi cu albus de ou si se presara cu nuca din belsug. Se coc la 180 de grade timp de 8-10 min. Do not overbake! Cand incep sa se rumeneasca usor pe margini e momentul sa ii scoateti. Lucrati cu doua tavi de cuptor, tapetate cu hartie de copt. Astfel, in timp de o tava e in cuptor, aveti timp sa o pregatiti pe cealalta (in teorie, de fapt daca nu va ajuta cineva dureaza mai mult de 10 min sa pregatiti o tava 🙁 ).

Puteti face pungute frumoase pentru prieteni. Sigur se vor bucura 😉 Well cam asta e. Voua ce reteta de turta dulce va place?


Leave a Reply

5 thoughts on “Turta dulce de casa

  • Alexandra

    Am facut si eu acum vreo 2 ani, am gasit forme cu gingerbread man la ikea dar anul trecut le schimbasera si aveau altele… Daca mai vad iti iau si tie. Am facut chiar si o casuta de turta dulce, e usor si a fost super tare sa o ornez cu bombonele 🙂 E la mine pe fb ;)) Eu parca am mai pus si ienibahar, coriandru si cardamom dar nu am pus anason.

  • irina Post author

    Hihi, le-am vazut 🙂 Arata foarte bine! Ai avut timp sa le si ornezi cu pasta de zahar… ce vremuri :))) Lasa ca peste 2-3 ani o sa ne distram cu fetele in bucatarie 🙂

  • Andreea

    A venit la fix reteta asta pt ca maine intentionez sa fac turta dulce si eram in cautarea unei retete 🙂 o sa merg pe mana ta pt ca tot ce-am incercat din retetele tale mi-a iesit si a fost si f bun 🙂 o intrebare am: de unde ai luat pungutele?

  • Andreea

    Buna si La multi Ani!
    Am facut turta dulce dupa reteta ta si a iesit f buna. Am facut pungute pt cadouri in care am pus turta dulce si bezele. Aratau tare bine 🙂
    A fost greu cu aluatul pt ca se lipeste tare de tot. La aluat am folosit zahar brun pt ca aproape toate retetele pe care eu le-am gasit aveau melasa in compozitie si m-am gandit ca zaharul brun ar fi cel mai apropiat, motiv pt care (cred eu) nu a iesit f dulce turta dulce.
    Legat de pungute sa stii ca am gasit in dragonul rosu 🙂 Am dat 14 lei pe 200 de pungute de 16/23 cm.

    Sa ai un an nou mai bun si sa ne incanti cu (mai) multe retete interesante si gustoase 🙂

    Andreea