Tort naked cu lamaie si mousse de afine


Din nou un tort cu muuuuulta lamaie, din nou panica de dinaintea primei lingurite – oare am insiropat blatul cu prea multa lamaie? (Da! am insiropat blatul cu lamaie!). Oare e prea acru? Din nou  panica nejustificata 😀

Ingrediente pentru 8-10 portii (o forma de tort de 20 cm):

Pentru blat:

  • 4 oua
  • 160 g zahar
  • 140 g faina
  • o lingurita cu varf praf de copt
  • o lingurita pasta de vanilie

Pentru sirop:

  • sucul de la doua lamai
  • zahar pudra – cam 6 linguri – dupa gust

Pentru lemon curd (aprox 400 g):

  • 80 ml zeama de lamaie (o lamaie mare si zemoasa sau 2 mai mici)
  • coaja de la o lamaie
  • 3 oua
  • 150 g zahar
  • 60 g unt

Pentru crema cu lemon curd:

  • 200 g branza Philadelphia
  • 500 g mascarpone
  • 80 -100 g zahar pudra
  • 60 g unt moale
  • coaja de la 2 lamai
  • aprox 3/4 din cantitatea de lemon curd

Pentru mousse-ul de afine:

  • 200 gr afine
  • 4 linguri zahar (sau dupa gust)
  • 200 ml frisca lichida
  • 100 gr crema de branza
  • 3 foi gelatina

Lemon curd-ul l-am pregatit cu o zi inainte ca sa mearga treaba mai repede. Rezista cateva zile in frigider, deci nu este nici o problema. E foarte usor: se amesteca bine ouale cu zaharul si cu zeama de lamaie si se pun la bain-marie pana cand amestecul se ingroasa si capata consistenta smantanii grase. Daca aveti un termometru pentru siropuri, acesta trebuie sa indice 71 de grade Celsius. Se amesteca apoi cu untul si coaja de lamaie si se lasa la racit. Inainte de a fi bagat la frigider, curd-ul se acopera cu folie alimentara atingand suprafata cremei, pentru a preintampina formarea unei cruste.

Blatul este un pandispan clasic. Am separat ouale (da, chiar trebuie!) si am batut albusurile spuma, impreuna cu zaharul. Am adaugat apoi galbenusurile si vanilia si am amestecat cu o spatula. Am adaugat si faina amestecata cu praful de copt si am omogenizat compozitia folosind tot spatula (nu mixer-ul), de jos in sus, cat mai usor posibil, pentru a nu elimina tot aerul din albus.

Am impartit apoi compozitia in mod egal in  doua tavi (diam = 20 cm) tapetate cu hartie de copt atat pe fund cat si pe margini, apoi am copt blaturile la 180 de grade timp de aprox 25 min (pana trec testul scobitorii). Cand blaturile sunt complet racite, se taie fiecare in jumatate pe orizontala.

Am pregatit intre timp siropul – am pus zeama de lamaie (strecurata) impreuna cu zaharul pe foc si am amestecat pana cand s-a topit tot zaharul. Am luat apoi siropul de pe foc si l-am lasat la racit (nu l-am lasat sa se ingroase pe foc, nu am considerat necesar).

Intre timp am pregatit crema – am batut mascarpone si Philadelphia cu zaharul, apoi am adaugat coaja de lamaie. Am adaugat lemon curd-ul in compozitia de branza (aproape toata cantitatea obtinuta) putin cate putin, pana cand am obtinut consistenta dorita – nu foarte moale, ca sa stea bine pe tort. Am pus apoi crema la frigider.

Am pregatit si mousse-ul de afine: am pus afinele (eu am avut congelate) impreuna cu zaharul pe foc –  cand afinele au inceput sa isi lasa suc, le-am bagat in blender si le-am transformat intr-o pasta pe care am pus-o din nou pe foc, pentru a topi tot zaharul. Intre timp, am hidratat gelatina, apoi am pus-o in sosul caldut de afine (nu trebuie sa fiarba, dar trebuie sa fie suficient de cald pentru a dizolva gelatina). Cand compozitia s-a racit complet, am amestecat-o cu frisca batuta. Am alifiat crema de branza, apoi am adugat compozitia cu afine.

Am asamblat apoi tortul intr-un inel cu diametru reglabil: am pus o felie de blat, am insiropat-o bine, am pus apoi crema cu lemon curd. Apoi a doua felie de blat insiropat, mousse de afine si, din nou blat insiropat. Crema cu lemon curd, apoi blat insiropat din nou. Am acoperit tortul cu crema cu lemon curd, apoi am decorat cu capsuni. Am lasat tortul in inel la frigider cam 3-4 ore.

Cam asta e. Ca orice tort, necesita ceva munca si timp (mai ales pentru ca trebuie respectati timpii de racire la toate etapele) – insa avantajul este ca puteti incepe pregatirile din timp.

 

Torturile naked sunt ceva nou pentru mine, dar, o, Doamne, ce bine ca exista! (pentru ca lene, evident :)) Enjoy!

 

 

Leave a Reply