Astazi este ziua micutei Sofia(nu Sofineaţa Irinei, but a different Sofia). La multi ani, frumoaso!
Am vrut sa-i fac un tort bun-bun pentru petrecerea ei din weekend. Am aflat ca ii place cocosul, asa ca am facut brainstorming si teste cu (si pe) Colegu (a se citi tatal Sofiei) si am ajuns la aceasta combinatie. A rezultat ce vedeti mai jos: un tort de capsuni cu o crema fina de cocos. This is for all you coconut lovers out there.
Ingrediente pentru un tort de capsuni cu diametrul de 20cm
Pentru blat
• 3 oua
• 3 linguri de zahar
• 3 linguri de ulei
• 3 linguri faina
• 2 linguri fulgi de cocos
Pentru crema
• 250ml lapte
• 250ml lapte de cocos
• 3 galbenusuri de ou
• 120g zahar
• 25g amidon
• 25g faina
• 1/2 lgt esenta vanilie
• 1/2 lgt esenta cocos
• 3 foi gelatina
• 100ml frisca batuta
• 500g capsuni
Pentru a pregati crema, incepeti prin a bate galbenusurile cu zaharul pana se albesc. Adaugati putin lapte ca sa se mai subtieze compozitia un pic, apoi incorporati faina si amidonul.
Restul de lapte (inclusiv cel de cocos) il puneti la fiert intr-o oala, la foc mic, pana incepe sa fiarba. Retrageti de pe foc si incorporati amestecul de galbenusuri, intoarceti oala pe foc si amestecati in continuu, pana cand compozitia se ingroasa. Mai amestecati cateva minute pe foc, pana cand crema devine fina (faina trebuie sa se gateasca, altfel crema ramane fainoasa).
Inlaturati oala de pe foc si adaugati esenta de vanilie si esenta de cocos (cam 1/2 lingurita din fiecare). Acum adaugati si gelatina (hidratata in prealabil in apa rece). Transferati crema intr-un alt vas, acoperiti-o cu o folie alimentara si lasati-o sa se raceasca. Cand se raceste crema, bateti frisca si o incorporati si pe ea.
Blatul se face ca orice pandispan: separati ouale, bateti albusurile spuma, adaugati zaharul, galbenusurile si apoi uleiul. Faina si nuca de cocos le incorporati cu grija, folosind o spatula, amestecand lejer. Daca va e frica, puteti sa puneti si praf de copt (Irina 😀 ). Tapetati cu hartie de copt o forma de 20cm si coaceti blatul la 180 grade cam 30 minute (cuptorul meu e mai special…). Nu deschideti usa cuptorului in primele 20. Verificati cu scobitoarea. Lasati blatul sa se raceasca.
Pregatiti un sirop din 1/2 pahar zahar si 1/2 pahar apa. Fierbeti, lasati la racit.
Pentru montarea tortului, am folosit un cerc metalic cu diametrul de 20cm.
Spalati capsunile si alegeti-le pe cele mai dragute, pentru a decora marginea tortului. Taiati-le baza ca sa stea mai bine in picioare, si incercati sa le faceti pe toate de inaltimi aproximativ egale. Apoi le taiati pe inaltime si le asezati cu miezul inspre exterior, pe marginea cercului. Decupati blatul sa incapa in mijlocul capsunilor si imbibati-l bine in sirop.
Eu am pus apoi un strat de capsuni peste blat, jumatate din crema, apoi inca un strat de capsuni si restul de crema. Deasupra am pus mult cocos ca s-au terminat capsunile, dar voi puteti sa faceti un decor frumos cum a facut Irina pe tarta aceasta. Frumos, nu?