Astazi a fost o zi foarte frumoasa! Am sarbatorit doua prietene minunate, alaturi de multi prieteni dragi. Am ales sa fac un tort cu afine, crema de branza si multa lamaie, ca sa poate manca din el si copiii (da, au fost muuuulti copii!):
Pentru blat:
- 230 g unt
- 250 g zahar
- 100 g zahar brun
- 4 oua mari
- o lingurita pasta de vanilie
- 360 g faina
- un pliculet praf de copt
- un praf de sare
- 260 ml lapte batut / chefir
- coaja de la 3 lamai
- o cana afine de cultura congelate
Pentru sirop:
- sucul de la doua lamai
- zahar pudra – cam 6 linguri – dupa gust
Pentru lemon curd (aprox 400 g):
- 80 ml zeama de lamaie (o lamaie mare si zemoasa sau 2 mai mici)
- coaja de la o lamaie
- 3 oua
- 150 g zahar
- 60 g unt
Pentru crema:
- 200 g branza Philadelphia
- 500 g mascarpone
- 80 -100 g zahar pudra
- 60 g unt moale
- coaja de la 2 lamai
- aprox 3/4 din cantitatea de lemon curd
Lemon curd-ul l-am pregatit cu o zi inainte ca sa mearga treaba mai repede. Rezista cateva zile in frigider, deci nu este nici o problema. E foarte usor: se amesteca bine ouale cu zaharul si cu zeama de lamaie si se pun la bain-marie pana cand amestecul se ingroasa si capata consistenta smantanii grase. Daca aveti un termometru pentru siropuri, acesta trebuie sa indice 71 de grade Celsius. Se amesteca apoi cu untul si coaja de lamaie si se lasa la racit. Inainte de a fi bagat la frigider, curd-ul se acopera cu folie alimentara atingand suprafata cremei, pentru a preintampina formarea unei cruste.
Pentru blat, am batut untul cu zaharul, apoi am adaugat ouale si vanilia. Separat, am amestecat faina cu praful de copt si cu sarea, apoi am pus totul peste amestecul de unt, zahar si oua. La final am adaugat chefirul si coaja de lamaie. Cand amestecul este omogen, se adauga afinele, amestecand cu foarte mare grija, cu o paleta, pentru a nu le strivi (prea tare).
Blatul se coace intr-o tava tapetata cu hartie de copt atat pe fund cat si pe margini, la 180 de grade timp de aprox 50 min (pana trece testul scobitorii). Cand este complet racit, se taie in 3 pe orizontala (eu am copt compozitia in 2 forme de 20 cm si am taiat fiecare blat rezultat in 2, deci am avut in final 4 felii de blat, insa cand l-am montat mi-am dat seama ca va iesi prea inalt (nu mai avea loc in inel) si am renuntat la o felie – de aceea va recomand sa coaceti toata compozitia in aceeasi forma si sa taiati blatul in 3).
Am pregatit intre timp siropul – am pus zeama de lamaie (strecurata) impreuna cu zaharul pe foc si am amestecat pana cand s-a topit tot zaharul. Am luat apoi siropul de pe foc si l-am lasat la racit (nu l-am lasat sa se ingroase pe foc, nu am considerat necesar).
Intre timp am pregatit crema – am batut mascarpone si Philadelphia cu zaharul, apoi am adaugat coaja de lamaie. Am impartit acest amestec in doua parti – 2/3 respectiv 1/3. In 2/3 din crema am adaugat lemon curd (cam jumatate din cantitatea obtinuta) putin cate putin, pana cand am obtinut consistenta dorita – nu foarte moale, ca sa stea bine pe tort. In 1/3 din amestecul de branza am pus unt – am folosit aceasta crema pentru a imbraca tortul si am preferat sa fie mai alba si mai batoasa.
Am asamblat apoi tortul intr-un inel cu diametru reglabil: am pus o felie de blat, am insiropat-o bine, am pus apoi crema cu lemon curd, iar din loc in loc am mai pus cate o lingurita de lemon curd. Apoi a doua felie de blat insiropat, crema, lemon curd, si din nou blat insiropat. Am lasat tortul in inel la frigider cam 2-3 ore. Am invelit apoi tortul in crema cu unt (care a stat si ea, bineinteles, la rece). Inainte de servire, am presarat bombonele decorative (de senzatie pentru copii).
Cam asta e. Ca orice tort, necesita ceva munca si timp (mai ales pentru ca trebuie respectati timpii de racire la toate etapele) – insa avantajul este ca puteti incepe pregatirile din timp.
Eu am facut acest tort cu mare drag, pentru prietenele noastre dragi. La multi ani, fetelor, multa dragoste si fericire! :* <3
P.S.: Ma gandesc acum ca aceasta compozitie e perfecta si pentru cupcakes cu interior de lemon curd. Hmmm… ce idee buna!
Imi cer scuze pentru calitatea execrabila a pozelor, cam atat am reusit sa fac cu telefonul :-<