Tocanita nu va mai fi niciodata ce a fost! 🙂 Imi place tocanita asta pentru ca este foarte bine condimentata si pentru ca e cu naut – deci it’s a winner! As manca naut in fiecare zi – daca nu ar trebui sa il curat eu, desigur! :(. Mai multe despre bucataria marocana si despre condimentele ei fantastice puteti gasi aici.
Ingrediente pentru 4-6 portii:
- Â 300 g naut fiert (sau aprox. 150 g crud)
- 1 cartof dulce potrivit
- 3 cartofi
- o conserva de rosii
- 3 cani supa de legume
- o lingurita de fulgi de ardei
- 1/2 lingurita piper
- 1/2 lingurita sare
- 1/4 lingurita scortisoara pudra
- 1/2 lingurita ghimbir pudra
- 1/2 lingurita turmeric
- o lingurita coriandru boabe
- 1 1/2 lingurita chimion pudra
- o lingurita paprika
- 5 catei de usturoi
- o ceapa mare
- 2 linguri ulei de masline pentru prajit
- o legatura de patrunjel
Se caleste ceapa in uleiul de masline pana se inmoaie putin. Se adauga usturoiul zdrobit cu lama cutitului si se caleste cam 1 min. Se adauga toate condimentele iar dupa 30 sec se adauga 3-4 linguri de supa (daca nu aveti toate condimentele, le puteti inlocui cu 2-3 lingurite de ras el hanout – se gaseste la Mega Image, insa gustul nu va fi la fel). Dupa alte 30 sec se adauga conserva de rosii si se lasa cam 2 minute sa se amestece bine cu condimentele, apoi se adauga supa de legume si cartofii taiati bucatele potrivite. Se fierbe tocanita la foc mic pana se inmoaie cartofii. In primele 10-15 min e de preferat sa  fierbeti cu capac ca sa nu scada apa prea repede. Cand sunt gata cartofii se adauga nautul fiert si decojit (puteti folosi din conserva insa nu se compara cu cel fiert de voi – desi e de munca la decojit, I am warning you) si 3/4 din patrunjel si se mai lasa tocanita pe foc cateva minute. Se poate servi cu iaurt (daca vi se pare prea picanta 🙂 – mie nu!) si patrunjel proaspat.
Daca folositi naut crud, acesta trebuie pus in apa rece cu o zi inainte sa va apucati de gatit, pentru a fierbe mai repede. Dupa ce a fiert, nu aruncati apa! Adaugati putina apa rece, cat sa puteti baga mana in oala si curatati nautul cat este umed. Altfel, acesta se va usca si pielita se va lipi de bobul de naut – cosmar!!! Deci nu aruncati apa, lasati nautul in apa in timp de il curatati!
That’s it! Easy peasy (mai putin partea cu nautul – dar merita!). Data viitoare pun si niste seminte de rodie!