Tarta cu frangipane si smochine


Dupa cateva luni (care par ani!) in care dl. Sofinescu a fost centrul atentiei si rasfatata tuturor, a primit si mami un cadou. De la my dear friend D. Cel mai probabil, acest cadou a fost inspirat de nenumaratele semne (sub forma de grilaj de cuptor) care au aparut lately pe mainile mele. Ca sa fiu mai clara, am primit niste manusi de cuptor personalizate 🙂 Sa le punem la treaba, zic!

Ingrediente pentru o forma de tarta cu diametrul de 25 cm:

Pentru aluat:

  •  250 g faina
  • 75 g zahar pudra
  • 1/2 pachet de unt
  • 1 ou

Pentru umplutura:

  • 150 g faina de migdale
  • 150 g unt
  • 150 g zahar
  • 2 oua
  • 15-20 smochine proaspete, bine coapte

Aluatul l-am facut ca de obicei in robot (oricat de mult iubesc tartele, nu imi place deloc sa framant aluatul cu mana, ce sa zic…). Se amesteca faina cu  zaharul pudra in robot, apoi se adauga si o jumatate de pachet de unt foarte rece, taiat in cubulete mici. Pulsati de mai multe ori, pana obtineti o compozitie sfaramicioasa. Adaugati oul, putin cate putin, si pulsati pana cand aluatul incepe sa se lege. Scoateti aluatul din robot si framantati cu mana (asta e) pana obtineti o bila cu consistenta dorita. Lasati-l sa se odihneasca cel putin o ora in frigider, apoi intaindeti-l sub forma unui cerc cu diametrul de aprox 30 cm (eu intind intotdeauna aluatul intre doua folii de plastic alimentar – evitati astfel toata nebunia cu faina imprastiata prin toata bucataria).

Ungeti cu unt forma de tarta si intindeti aluatul in forma. Deasupra, intindeti uniform amestecul frangipane (faina de migdale, 150 g unt, 150 g zahar si cele 2 oua, amestecate bine cu mixerul). Peste frangipane asezati (ca pe soldatei) minunatele smochine spalate, uscate si taiate in 4.



Tarta astfel construita se coace la 180 de grade timp de aproximativ 50 de minute. Umplutura va creste frumos si va incadra smochinele care isi raspandesc sucul minunat pe toata suprafata tartei. Va fi destul de moale cand o scoateti din cuptor insa se va intari ulterior, don’t worry. Daca este rumenita frumos, e gata. Cea mai buna tarta de toamna, believe me! Destul de dulce insa – daca nu va plac deserturile foarte dulci puteti pune mai putin zahar in frangipane sau puteti pune pur si simplu mai putina crema.

Leave a Reply