Tarta cu frangipane si pere (Bourdaloue)


La multi ani, frumosi si fericiti! Si dulci dulci, ca tarta pe care v-am pregatit-o astazi!:

Ingrediente pentru o forma de tarta cu diametrul de 25 cm:

Pentru aluat:

  •  250 g faina
  • 125 g unt
  • 1 ou
  • un praf de sare

Pentru umplutura:

  • 150 g faina de migdale
  • 150 g unt
  • 120 g + o cana de zahar
  • 2 oua
  • 3-4 pere tari
  • vanilie, scortisoara, cuisoare
  • cateva afine (optional)

In robot, se amesteca faina cu  o jumatate de pachet de unt foarte rece, taiat in cubulete mici. Pulsati de mai multe ori, pana cand obtineti o compozitie sfaramicioasa. Adaugati oul, putin cate putin, si pulsati pana cand se formeaza o bila. Scoateti aluatul din robot, presati-l pentru a-l aplatiza (cu cate e mai plat cu atat se va raci mai repede). Lasati-l sa se odihneasca cel putin o ora in frigider.

Intre timp, pregatiti perele. Puneti la fiert 3cani de apa impreuna cu o cana de zahar, vanilie, scortisoara si cateva cuisoare. Cand apa incepe sa fiarba, adaugati perele taiate in jumatati, curatete de coaja, de cotor si de partea fibroasa (eu am folosit 3 pere dar data viitoare voi pune 4, pentru a nu ramane nici o bucatica de tarta neacoperita). Tineti perele pe foc pana cand se inmoaie, apoi socateti-le cu grija, pentru a nu se rupe (eu am folosit o spumiera). Dupa ce se racesc, taiati fiecare jumatate in feliute subtiri.

Ungeti cu unt forma de tarta, intindeti aluatul sub forma unui cerc cu diametrul de aprox 30 cm (eu intind intotdeauna aluatul intre doua folii de plastic alimentar – evitati astfel toata nebunia cu faina imprastiata prin toata bucataria) apoi asezati aluatul in forma. Deasupra, intindeti uniform amestecul frangipane (faina de migdale, 150 g unt, 120 g zahar si cele 2 oua, amestecate bine cu mixerul). Peste frangipane asezati (ca in poza) feliutele de pere (nu furati din ele pentru ca se vede! – stiu, e greu, sunt fooooarte bune). Eu am pus si cateva afine, mai mult de decor.

Tarta se coace la 180 de grade timp de aproximativ 50 de minute. Umplutura va fi destul de moale cand o scoateti din cuptor insa se va intari ulterior. Daca este rumenita frumos, este gata.

Tarta asta a intrecut chiar si asteptarile mele. Enjoy!


Leave a Reply