Tarta cu cirese/visine


Ce mi-o fi venit sa deschid cuptorul pe caldura asta? Nu stiu ce mi-a venit dar a meritat! Tarta asta (american pie de fapt) meritat tot efortul. Este dementiala! Am facut-o in ambele variante, si cu cirese si cu visine. Needless to say ca mi-a placut mai mult cu visine, rece rece si putin acrisoara. Sa coacem deci!

*Imagine din cuptor:

Ingrediente pentru 8 portii (forma de tarta cu diam de 20 cm):

Pentru aluat (Pâte Brisée):

  • 260 g faina
  • 180 g unt
  • un praf de sare
  • o lingura zahar
  • aprox. 60 ml apa foarte rece
  • un ou pt uns aluatul
  • o lingura zahar brun

Pentru umplutura (cirese/visine):

  • 400/450 g cirese/visine cantarite fara samburi
  • 100/150-180 g zahar (dupa gust, depinde si cat de dulci sunt fructele)
  • 3-4 lingurite de amidon
  • un praf de sara
  • esenta de vanilie
  • o lingura de kirsh (numai pt cirese)
  • o lingurita zeama de lamaie
  • 20 g unt

Pentru aluat, amestecam faina cu sarea, zaharul si untul foarte rece (taiat cubulete) in robot apoi adaugam treptat apa rece prin fanta robotului pana cand aluatul da semne ca incepe sa se lege. Formam apoi o bila, o turtim bine (ca sa se raceasca mai repede) si o bagam la frigider minim o ora.

Cu 10-15 min inainte de a scoate aluatul din frigider, pregatim umplutura amestecand toate ingredientele (cu exceptia untului) intr-un castron. Ungem apoi forma de tarta cu putin unt, intindem o foaie de aluat si o asezam in forma (pe caldura asta va fi destul de dificil; eu am intins bucati de aluat si le-am lipit direct in forma – a iesit f bine). Taiem si niste fasii de 0.5 cm latime pentru a forma un gratar deasupra tartei. Turnam umplutura peste aluat in forma de tarta apoi asezam cu grija fasiile pentru gratar.

Ungem gratarul cu putin ou batut si presaram zahar brun. In toate gaurile prin care se vede umplutura punem cate putin unt apoi coacem tarta apox 50 min la 180 de grade. Umplutura ar trebui sa bolboroseasca frumos catre final. O minunatie!

Cam asta e! Se serveste calda, insa eu o prefer rece, din frigider (caz in care trebuie sa o lasati cateva ore in frigider inainte de a o scoate din forma).  Easy peasy!

Leave a Reply