Tarta cu ceapa caramelizata si feta 3


Ceapa caramelizata este the shit! Am zis! Se poate folosi pe post de garnitura, in supa de ceapa sau in tarte. In any case, e bine sa aveti un borcan de rezerva prin frigider – nu de alta dar dureaza putin pana se face. In plus, miosul de ceapa + otet balsamic nu e tocmai ceea ce va doriti in bucatarie asa ca e de preferat sa pregatiti amestecul cu cel putin o zi inaite sa vina prietenii pe la voi.

Ingrediente pentru o tarta (mie mi-a iesit cu diametrul de 25 cm):

Pentru ceapa caramelizata:

  • 6 cepe rosii, medii
  • 6 linguri de zahar brun
  • 12 linguri de otet balsamic
  • o cana si jumatate de apa
  • o lingurita rasa de sare
  • 1/2 lingurita de piper

Pentru aluat:

  • 225 g faina
  • 120 g unt
  • 120 g smantana
  • o lingurita rasa de sare
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu

Va mai trebuie:

  • 200 g feta
  • ierburi de Provence sau cimbru

Timp de pregatire: 1 ora 20 min
Timp de coacere: 40 min

Incepem cu aluatul, pentru a-i da timp sa se intareasca in frigider. Eu amestec toate ingredientele cu lingura, apoi framant cu mana. Aluatul este super fraged (smantana e de vina  ) insa nu e foarte potrivit pentru o tarta coapta in forma, care se coace initial in orb, pentru ca este si foarte elastic si se strange la caldura – trust me – riscati sa ramaneti fara marginile tartei  . Aluatul se impacheteaza in folie alimentara si se pune la odihnit in frigider pana cand este gata umplutura.

Pentru ceapa caramelizata, amestecam toate ingredientele (ceapa trebuie taiata solzisori, dar nu foarte subtire) intr-o tigaie non-aderenta pe care o lasam pe foc pana cand se evapora tot lichidul – la mine a durat cam o ora.

Pentru a monta tarta, se intinde aluatul sub forma unui cerc (nu trebuie sa arate perfect, mie imi place un aspect mai rustic), se presara jumatate din cantitatea de feta sfaramata peste aluat, apoi se aseaza ceapa caramelizata si deasupra se presara cealalta jumatate din cantitatea de feta. Pe deasupra se presara ierburi de Provence. Se indoaie marginile aluatului penstru a forma un fel de “cuib” pentru umplutura si se ung aceste margini cu putin galbenus de ou sau cu lapte, pentru a nu se arde (cu ou iese aluatul mai lucios, insa eu am folosit lapte). Se coace tarta la 180 de grade pentru 40 de minute (eu am pus-o direct in tava de cuptor in care am asezat un strat de hartie de copt). Ceapa dulceaga + branza sarata = perfection!

 

Inainte:




 

Dupa:




Leave a Reply

3 thoughts on “Tarta cu ceapa caramelizata si feta