Supa crema de dovleac este supa mea preferata de toamna-iarna. Abia asteptam sa apara dovlecii iar acum intentionez sa imi fac un mic stash in camara pentru ca dovlecii tiiiiin…. mult de tot.
Reteta asta nu difera foarte mult de reteta supelor creme clasice. La orice supa crema eu folosesc o ceapa, un cartof, un pastarnac, o telina mica si un morcov mic ca baza. Apoi, in functie de tipul supei, adaug si leguma vedeta (spre exemplu, daca fac crema de brocolli, adaug o cantitate de brocolli cel putin egala cu cea a celorlalte legume). Se caleste ceapa in putin ulei de masline pentru prajit, se adauga legumele si apa cat sa le acopere, se fierb si cand sunt gata, se separa de lichid, se paseaza (mai putin pastarnacul pentru ca este in general lemnos si raman “ace” in supa) si apoi se adauga lichidul inapoi, putin cate putin, pana obtinem o supa de consistenta dorita. Adaugam un cub de unt, optional putina smantana, sare si piper si cam asta e. Eu folosesc intotdeauna smantana obisnuita, fermentata, nu smantana pentru gatit, pentru ca nu ma inteleg prea bine cu ingredientul “caragenan” care apare inevitablil pe toate cutiile de smantana lichida 🙁
Bun, dar sa trecem totusi la crema de dovleac, caci de-asta ne-am adunat aici, nu?
- Curatam si spalam toate legumele. Dovleacul se taie in bucati mai mici, se curata de coaja cu peelerul (eu asa fac, mi se pare destul de dificil de curatat :S) si apoi sa taie cubulete potrivite.
- Se caleste ceapa in putin ulei de masline pentru prajit. Dupa ce se inmoaie putin punem in tigaie 2 lingurite de curry (eu folosesc curry de la Solaris – este foarte bun – cititi cu atentie ingredientele pentru ca in majoritatea pachetelor de curry se ascund si prafuri pregatite in laborator, ascunse de obicei sub denumirea de “arome”); dupa aprox. 1 minut adaugam si telina, morcovul, cartoful taiate cubulete mici si apoi pastarnacul intreg si punem apa cat sa acopere legumele.
- Lasam legumele la fiert fara capac; cand toate legumele sunt moi, scoatem pastarnacul si il aruncam, separam zeama de legume, pasam legumele apoi adaugam zeama la loc, putin cate putin, pana cand supa capata consistenta dorita. Adaugam si un cub de unt, sare si piper. Gustati – daca vi se pare necesar mai puteti adauga putin curry.
- Supa se poate servi cu nenumarate toppinguri – smantana si seminte de dovleac prajite usor, blue cheese, legume crocante, trase in unt, ulei de dovleac, bacon crocant si multe altele. Eu o prefer simpla 🙂 Happy days!