Shortbread


Well finally! Ma chinui de ceva vreme sa gasesc o reteta buna de shortbread si acum, in sfarsit, pot spune ca sunt multumita. Biscuiteii astia scotieni sunt taaaare pretentiosi! Aluatul este plin de unt, deci destul de dificil de intins. Si la copt e tricky, un minut peste timpul optim si se intaresc.

Ingrediente pentru 2 tavi de biscuiti:

  • 290 g faina
  • 250 g unt de buna calitate (a lot, right?)
  • 80 g zahar pudra
  • esenta de vanilie sau vanilie macinata
  • 3 linguri zahar brun (optional)

Untul se bate cateva minute cu zaharul pudra pana devine spumos. Se adauga apoi vanilia si faina si se amesteca bine. Aluatul astfel optinut (simplu, nu?) este destul de moale, nu poate fi intins asa – are nevoie de cateva ore la rece.

Din cauza ca este atat de moale, in reteta originala, aluatul se presa cu mana intr-o forma, se cocea asa si se felia dupa ce era scos din cuptor. Totusi, tinut cateva ore la rece, se poate intinde intre doua foi de hartie de copt. Eu l-am intins in foaie destul de graosa, de aprox 0.5 cm, apoi l-am taiat cu cutitul in forme dreptunghiulare – se poate taia si cu cookie cutters insa. E drept, pe la jumatatea procesului, aluatul s-a inmuiat din nou asa ca l-am bagat la congelator 15 min apoi am continuat sa tai.

Biscuitii astfel obtinuti i-am intepat cu furculita (ca in poza) – strict pentru aspect – apoi i-am presarat cu zahar brun pentru extra-cunchiness. I-am bagat din nou 15-20 min in congelator pentru a-si pastra forma cat mai bine dupa copt. Daca ii bagam in cuptor deja moi, se vor plati (oare exista cuvantul asta? 😛 hmmm cred ca se zice “aplatiza” 🙂 oh well). I-am copt 10 min la 180 grade, pana cand au inceput sa se rumeneasca usor. Cu cat ii tineti mai mult in cuptor, cu atat se vor intari mai tare. Odata scosi din cuptor, ei sunt foarte moi, insa se intaresc usor dupa 10-15 min. Nu incercati sa ii manevrati (si nici sa ii mancati :p) cat sunt inca calzi! Sunt foarte moi si pufosi. Sper sa va placa 🙂

Leave a Reply