Prajitura cu malai si lamaie by Nigella


Luna asta o sarbatorim pe mica Sofia cu pasca si cozonac, dar si cu o prajiturica buna buna si siropoasa siropoasa, dulce – acrisoara, cu o textura foarte interesanta – by Nigella. Nu sunt mare fan Nigella dar de data asta…. I have to hand it to her – prajiturica asta e chiar interesanta. Here it goes:

Ingrediente pentru o forma de tort cu diametrul de 17 cm:

Pentru prajitura:

  • 100 g unt moale
  • 100 g zahar
  • 100 g faina de migdale
  • 50 g malai fin
  • o lingurita praf de copt
  • 2 oua
  • coaja rasa de la o lamaie

Pentru sirop:

  • sucul de la o lamaie mare
  • 65 g zahar pudra

*Pentru o forma de 23-24 cm dublati cantitatile.

Se bate untul cu zaharul pana cand se omogenizeaza bine, apoi se adauga migdalele, malaiul, praful de copt, ouale si coaja de lamaie. Se amesteca bine si se toarna aluatul intr-o forma de tort unsa cu unt si avand fundul acoperit cu hartie de copt. Se coace 30 min la 180 de grade (sau 40 min pentru o forma de tort mai mare). Prajitura este gata cand marginile ei se aduna frumos de pe peretii formei de copt.

Se scoate prajitura din cuptor si se lasa sa se raceasca putin in forma. Se va lasa in centru – e normal pentru ca nu are faina deloc, so, do not panic! Intre timp se pregateste siropul – se pune sucul de lamaie la fiert impreuna cu zaharul pudra. Cand zaharul este complet dizolvat se ia de pe foc si se lasa sa se racoreasca cateva minute.

Se fac gaurele pe toata suprafata prajiturii cu un cake tester sau cu o scobitoare (desi gaurile de la scobitoare sunt cam mari). Se toarna apoi siropul pe toata suprafata prajiturii, putin cate putin, in mai multe transe (se poate folosi de asemenea si o pensula mare de patiserie). Cand prajitura a absorbit tot sucul se lasa sa se raceasca complet si apoi se scoate din forma. Se pudreaza cu zahar pudra.

Este fooooarte siropoasa si are o textura minunata. Si pe deasupra se face si super rapid, intr-o ora nici nu aveti ce face 🙂

La multi ani, Sofineata draga, mai avem putin si trecem de primul anisor!



Leave a Reply