Am vazut reteta asta pe Natasha’s Kitchen si mi s-a parut easy peasy, nimic mai simplu! Littte did I know ca am sa ajung sa o fac de 3 ori, de fiecare data invatand din esecul precedent 😑 Prima data am pus prea multa compozitie pentru forma mea de tort de 20 cm si prajitura s-a copt indoielnic la mijloc. A doua oara am dres-o cu cantitatea de compozitie si am dat-o in bara cu cantitatea de capsune. Am zis…. the more, the merrier, dar iata ca nu e chiar asa. Din capsune se scurge foarte multa zeama in cuptor, iar compozitia a ajuns practic sa fiarba in sucul de capsune. Nu e rau, ati zice, dar in loc sa iasa blatul cu textura de pandispan molut, a iesit un soi de…. hmmm… budinca? Un fel de coca fiarta, ce sa mai… Bune ambele varinate, nu zic nu, s-au mancat intr-o zi (!?!), dar… reteta trebuia perfectionata. Third time’s a charm…. si iata, reteta perfecta:
Ingrediente pentru 8 portii (forma de 20 cm diametru)
- 2 oua la temperatura camerei
- 200 g zahar
- 80 g ulei vegetal
- 240 g smantana
- o lingurita vanilie
- 240 g faina
- 2 lingurite praf de copt
- un praf de sare
- zahar pudra
- aprox 500 g capsune
- optional, 2 cani de capsune (pot fi si congelate) si 3 linguri de zahar, pentru sos
Ouale se bat impreuna cu zaharul timp de aprox 5 minute, pana cand se albesc si isi maresc volumul. Se adauga uleiul, smantana si vanilia si se incorporeaza fara a amesteca foarte mult. Separat, se amesteca faina cu praful de copt si cu sarea, apoi se toarna aceasta compozitie peste compozitia cu oua si se amesteca foarte putin, doar pana cand aluatul devine omogen.
Cu capsunele, treaba sta cam asa: in lista de ingredinete am pus 500 g capsune, insa in realitate, eu au folosit cam 320 g, cantarite fara codite, taite si alese. Am folosit 160 g in interiorul prajiturii si 160 g la suprafata. Am tapetat forma de copt (rotunda, diametru 20 cm) cu hartie de copt atat pe fund cat si pe margini, apoi am turnat jumatate din compozitie, am presarat 160 g capsune taiate in cuburi mari, apoi le-am acoperit cu restul de compozitie. Pe deasupra am pus 160 g capsune taiate in jumatate. Am copt prajitura aprox 50 min la 180 de grade – testul cu scobitoarea e de baza 😁
Sper ca nu v-am speriat cu povestea din introducere, treaba nu e chiar atat de complicata. Cat despre mirosul de capsune coapte…. nu stiu cum l-as putea descrie in cuvinte 😁😍
Optional, puteti face si un sos din capsune cu zahar – incalziti 2 cani de capsune pe foc, pana cand se topeste tot zaharul, apoi pasati sosul cu un blender vertical sau in robot, in recipientul cu cutit in S. Insist! It’s a must! E demential! Enjoy! 😁