Prajitura cu caise upside-down


Prajitura cu caise

Mie imi plac foarte mult caisele, v-am zis? Asa ca o sa va impartasesc reteta mea preferata de prajitura cu caise. Irina mi-a adus aminte de pasiunea mea pentru ele, candva anul trecut, cand mi-a dat sa mananc din super cheesecake-ul copt cu caise. Multumesc, Irina! 😀 Si poate o sa va povestesc/arat eu alta data si cum am facut gem de caise but that’s a different story.
Reteta asta de prajitura cu caise mi s-a parut foarte interesanta si am gasit-o la mama (yet again!). La prima vedere, parea sa fie o tarta cu crema de vanilie si caise, dar de fapt este un blat de briosa, foarte insiropat. Veti vedea cum. Iar caisele coapte, o minunatie <3

Ingrediente pentru o prajitura cu caise de 24cm diametru

• 15 caise mari

Siropul de zahar
• 100ml apa
• 200g zahar

Aluatul de briosa
• 150g unt (+o lingurita pentru uns forma)
• 2 oua
• 100ml smantana groasa (eu am folosit o smantana 20%)
• 150g zahar
• 120g faina
• 60g migdale macinate
• 1 lgt esenta de vanilie
• 1 + 1/2 lingurita praf de copt
• 1 praf de sare

Pregatiti mai intai forma: eu am folosit o forma de 24 cu pereti detasabili care s-a dovedit a fi o alegere neinspirata pentru ca a curs putin sirop in cuptor (oops). Ideal ar fi o forma cu pereti un pic mai inalti (o forma de tarta cum a folosit mama, a fost prea mica). O ungeti bine de tot cu unt si asezati caisele (spalate, fara samburi, jumatati) cu partea bombata in sus.
Pregatiti siropul: intr-o craticioara puneti pe foc 100ml apa si 200g zahar. Lasati sa se dizolve, nu trebuie sa amestecati. Se fierbe pana la proba (se pun cateva picaturi de sirop
intr-o cana cu apa rece si se verifica daca se formeaza o bomboana cleioasa, altfel se mai fierbe). Siropul fierbinte se toarna peste caisele din tava.

Se alifiaza untul cu zaharul, se adauga pe rand ouale, apoi smantana si esenta de vanilie. Se adauga apoi ingredientele uscate (faina, faina de migdale, praful de copt, sarea). Compozitia o turnati peste caisele din tava.

Se coace la 180 grade pentru aproximativ 40 minute.

Iar acum, vine partea “complicata”: scoateti prajitura din cuptor si o lasati vreo 10-15 minute sa se raceasca (eu am sarit peste etapa asta … mai cunosc eu pe cineva la fel de nerabdator… )
Apoi o rasturnati pe un platou : puneti platoul peste forma si o intoarceti repede cu fundul in sus. O sa auziti cum cade din forma pe platou, dar nu ridicati forma. Mai lasati-o pana se raceste, pentru ca prajitura cand e calda, e destul de instabila, moale, si nu ati vrea sa sa se rupa (nu ma intrebati de unde stiu atatea detalii :D). In timp, siropul din caise se va imbiba in blat si prajitura cu caise se va stabiliza. Rezultatul: o prajitura cu caise – lipicioasa, siropoasa, numai buna de servit dimineata cu o cana de ceai (fara zahar).

Enjoy!

Prajitura cu caise

Leave a Reply