Nu lasa pe maine prajitura pe care o poti face astazi! 😜 Dar ai grija ca s-ar putea sa o faci si maine… si… chiar si poimaine 🙄 Noi asa am patit… ne-a placut prajiturica asta atat de mult, incat am facut reteta de 3 ori, folosind mai multe tipuri de faina si mai multe combinatii de fructe. Pentru noi, combinatia castigatoare a fost faina de ovaz + visine. Am avut visine congelate fara samburi (le-am cantarit congelate). Am observat ca daca nu eliminam din sucul propriu al visinelor, compozitia iese putin cam moale (ceea ce nu e rau deloc, dar implica niste lins de degete), asa ca la a doua tura de teste cu visine am eliminat aprox 3-4 linguri de zeama. La afine nu este nevoie, ele nu contin atat de multa lichid.
Reteta video aici! 🤩
Ingrediente pentru 8 portii (16 prajituri – forma de 20×20 cm):
- 200g faina de ovaz sau 190 faina alba de grau
- 100 g fulgi de ovaz
- 100 g zahar brun
- 1/2 lingurita de scortisoara
- 1/4 lingurita bicarbonat de sodiu
- un praf de sare
- 120 g unt topit
- vanilie
- 500 g visine (congelate) fara samburi/ 3 cani de afine (congelate)/ 400g g visine+ 3-4 linguri afine
- 3 linguri zahar
- 1 lingura amidon
Se amesteca faina cu ovazul, zaharul, scortisoara, bicarbonatul, sarea, si untul topit. Aprox 3/4 din compozitie se varsa in forma de copt, tapetata in prealabil cu hartie de copt, apoi se taseaza cu mana pe toata suprafata formei.
Intr-o craticioara, se pun fructele impreuna cu zaharul si se amesteca pana cand se decongeleaza si se incalzesc putin (saaaau putem decongela fructele inainte, daca avem suficient timp). Se adauga apoi amidonul, se amesteca si se mai fierbe compozitia pana cand sucul fructelor se ingroasa putin. Se racoreste compozitia cateva minute, apoi se toarna in tava, peste “blat”.
Punem crumble-ul ramas pe deasupra si coacem prajitura aprox 25 min la 180 de grade. Cand o scoatem din cuptor, compozitia trebuie sa bolboroseasca usor pe margine si crumble-ul trebuie sa aiba o tenta aurie.
Si acum the hard part – asteptarea 🥴…. Prajitura trebuie sa se raceasca complet inainte de a o scoate din tava, apoi, pentru extra yummyness, recomandam sa petreaca ceva timp in frigider. Visine reci si acrisoare 🤤…
Si varianta cu afine 😵😍
Reteta inspirata de pe Ambitious Kitchen 😍