Imediat ce am vazut curry, chimion, lapte de cocos si turmeric printre ingredientele acestei retete am zis “that’s it – reteta asta trebuie incercata!” – si nu a mai fost cale de intors. Ma refer la reteta de pe coperta GoodFood-ului de noiembrie, v-ati dat seama, nu?
Placinta masala de pui – Ingrediente pentru 6 portii:
- 2 linguri ulei de masline
- 4 bucati piept de pui fara piele
- 2 cepe, tocate
- 1 bucata de ghimbir, de lungimea unui deget, rasa
- 3 catei de usturoi, zdrobiti
- 2 linguri pudra de curry
- cate doua lingurite de coriandru macinat, chimion macinat si seminte de mustar
- 2 lingurite de otet de vin alb sau rosu
- 2 lingurite de zahar (alb sau brun)
- 2 conserve a cate 400 g de rosii tocate
- 150 ml lapte de cocos
- 1 ardei rosu, mare, curatat de seminte si taiat in bucati mari
- 1 ardei verde, mare, curatat de seminte si taiat in bucati mari
- 1/2 legatura mica de corinadru, frunzele tocate grosier, tulpinile puse de-o parte
Pentru topping:
- 1,5 kg cartofi fainosi, taiati in bucati foarte mari
- 150 ml lapte de cocos light
- 1 lingurita de turmeric
- zeama de la o lamaie
- 1 legatura de ceapa verde, tocata fin
- tulpinile de la 1/2 legatura de coriandru, tocate fin
- 1 lingurita de seminte de ceapa sau negrilica (sau nigella sau seminte de chimen negre) – se gasesc la Carrefour la raionul de delicatese
- paine naan, pentru servit (optional)
Reteta de placinta e foarte bine scrisa in GoodFood asa ca am sa o redau intocmai. Nu va puteti imagina ce arome frumoase au invadat bucataria mea astazi 🙂 Condimentele indiene sunt preferatele mele iar culoarea piure-ului cu turmeric este dementiala. Si pentru ca se serveste cu paine naan, am facut un mic research pe net si am ales si o reteta de paine buna buna. Dar toate la timpul lor. Here it goes:
Placinta masala de pui – sursa: GoodFood
- “Incinge 2 lingurite de ulei intr-o cratita adanca. Rumeneste rapid bucatile de piept de pui pe ambele parti, apoi transfera-le pe o farfurie. Da focul mai mic si adauga restul de ulei, ceapa, ghimbirul si usturoiul. Caleste-le usor, pana se inmoaie. Adauga condimentele si mai gateste totul cateva minute, amestecand.
- Adauga otetul, zaharul, rosiile si laptele de cocos. Adu mancarea la punctul de fierbere si las-o sa fiarba 10 minute. Toaca grosier puiul si adauga-l in vas, alaturi de ardei. Fierbe totul inca 20 de minute, pana cand puiul se patrunde bine, iar sosul mai scade. Da mancarea la o parte de pe foc, adauga frunzele de coriandru si asezoneaza dupa gust – va fi nevoie sa asezonezi din abundenta.
- Pentru a prepara toppingul, pune cartofii intr-o oala mare cu apa, adu-i la punctul de fierbere, apoi fierbe-i circa 10-15 minute, in functie de cat de mari sunt bucatile. Scurge-i bine, apoi pune-i la loc in oala si lasa-i sa se usuce cateva minute.
- Adauga laptele de cocos si turmericul in oala si zdrobeste cartofii. Asezoneaza-i cu zeama de lamaie si cu niste sare, apoi incorporeaza ceapa verde si tulpinele de coriandru.
- Transfera masala de pui intr-un vas de copt. Aseaza desupra linguri de piure de cartofi, apoi presara semintele. Poate fi acoperita si tinuta la frigider pana la 2 zile (sau congelata pana la o luna).
- Incinge cuptorul la 200 grade si coace placinta timp de 25-30 de minute (sau 45 de minute, daca ai tinut-o la frigider) pana cand devine foarte fierbinte si aproape crocanta la suprafata. Serveste-o, daca preferi, cu paine naan.”
Paine Naan – sursa: BBCGoodFood
Ingrediente pentru 6 painici:
- 150 ml lapte caldut
- 2 lingurite de zahar
- 2 lingurite drojdie uscata
- 450 g faina (eu am folosit Boromir 650, pentru paine)
- o lingurita de sare (in reteta originala era 1/2 lgt sare, dar mie mi s-a parut putin)
- o lingurita de praf de copt
- 2 linguri ulei vegetal (eu am pus de masline, pentru prajit)
- 150 ml iaurt natural
- un ou mare, batut
- o lingurita seminte de ceapa (negrilica) sau/si seminte de susan (optional)
- un cub de unt, topit
Am scos drojdia din camara si pe ea scria mare – “Nu dizolvati! Reusita sigura!” :)))) La naiba zic – inca de la primul pas trebuie sa adaptez reteta. Dar nu-i nimic, a iesit minunata painica deci I must have done something right. Iata cum am facut:
- Am amestecat laptele cu zaharul intr-un castron.
- Am cernut faina, praful de copt si sarea intr-un bol mare. Am adaugat drojdia uscata si am amestecat bine. Am adaugat apoi si laptele cu zahar, uleiul, iaurtul si oul. Am amestecat bine pana cand s-a format o bila de aluat.
- Am framantat aluatul timp de 10 minute pe blatul de lucru. Aluatul mi-a iesit destul de lipicios insa mi-am uns mainile cu ulei de masline – stiti voi, ca la cozonac – si pana la urma am reusit sa il fac sa nu se mai lipeasca.
- Am pus putin ulei de masline pe fundul unui vas mai mare si am pus bila de aluat in vas, la caldurica, pentru aproximativ o ora. Vasul trebuie sa fie suficient de mare – aluatul isi va dubla volumul – si trebuie acoperit cu folie alimentara.
- Am incalzit cuptorul la 240 de grade. Am mai framantat bila de aluat inca un minut apoi am impartit-o in 6 bucati pe care le-am intins (cu sucitorul de fondant, pentru ca e din plastic si nu se lipeste aluatul de el :D) cat de subtire am putut. Am presarat peste painici niste seminte de ceapa si seminte de susan apoi le-am bagat in cuptorul incins, pe raftul cel mai de sus al cuptorului, timp de cateva miunte (cine sta sa numere?), pana capata o culoare usor rumena si frumoasa (am copt painicile pe rand, una cate una, pentru ca nu incap mai multe in cuptor, fiind destul de lungi; in timp ce lucrati cu o painica tineti-le pe celelalte acoperite cu folie alimentara). Daca vreti sa nu se mai umfle asa tare, intepati aluatul cu furculita inainte de a-l baga in cuptor. Mie imi place si umflat 🙂 Cand este gata, se poate unge cu putin unt topit.
Da! Painea a iesit minunat, sunt foarte multumita! Placinta la fel! Fantastica mancarea asta indiana, culorile si aromele sunt in-cre-di-bi-le! Perfection!
Pingback: Butter chicken ⋆ Happy Cooks by Irina & Andreea
Pingback: Paine naan (v2.0) ⋆ Happy Cooks by Irina & Andreea