Si iata cum invatam si cuvinte (si tehnici) noi – eu nu stiam acest termen, recunosc. Pithivier = o umplutura intre 2 foi de puff pastry. Suna fensi, dar e simplu! Nu avem nevoie nici macar de forma de copt. Ca sa nu mai zic ca jumatate din reteta (aluatul foietaj) este store-bought, deci zero efort (nu, Andreea, nu facem nici acum puff pastry 😰 il cumparam!!). Chiar daca pe vremea aceea nu stiam ca se numeste asa, am postat in trecut o alta reteta de pithivier (dulce!) pe blog – acest minunat galette des rois 🥰
Odata cu aceasta reteta minunata, s-a nascut aici la happycooks si o pasiune noua pentru Nadiya Hussain – aceasta este reteta ei din seria Nadiya Bakes pe care o puteti vedea pe Netflix – cu siguranta vom mai testa retetele ei si vom impartasi rezultatele aici 😋
Revenind la aceasta reteta, puteti vedea un scurt video cu pasii pe care i-am urmat aici.
Ingrediente pentru 6 portii:
- 2 x 400 g foi de aluat foietaj
- 2-3 linguri ulei pentru prajit
- o ceapa
- 3-4 catei de usturoi
- sare
- 4 linguri piper roz, zdrobit
- 300 g pulpe de pui fara os
- 100 g merisoare confiate
- 200 g brie (sau camembert)
- un galbenus de ou
Nu uitati sa dezghetati aluatul foietaj inainte de a va apuca de reteta – lasati-l macar cateva ore in frigider. Noi am intins cele 2 foi (intre o hartie de copt si folia in care era ambalat aluatul) pana la o grosime de aprox 5 mm si am taiat 2 cercuri, unul de 23 cm si celalalt de 28 cm diametru, folosind drept ghidaj fundul detasabil (#%@($ 😜) de la o forma de tarta. Foaia care va fi folosita la baza umpluturii va fi mai mica decat foaia care va inveli umplutura, pentru ca aceasta sa aiba suficient loc si sa nu iasa printre cele 2 foi. Apoi am bagat cele 2 cercuri in frigider, pentru a nu se inmuia si a fi mai usor de manevrat.
Apoi, am facut umplutura. Am calit ceapa si usturoiul cateva minute, apoi am adaugat si puiul si l-am rumenit putin (el se va mai coace si in cuptor). Va incurajez sa folositi pulpe de pui, nu piept, desi ar fi mai simplu – pieptul se va usca mai tare la cuptor.
Stiti instrumentul acela numit mojar cu pistil care este aruncat pe undeva prin spatele sertarelor? Acum este momentul lui! Folositi-l pentru a zdrobi (cu ura😜) boabele de piper roz! Cand puiul este aproape gata, adaugam piperul roz zdrobit si apoi merisoarele si le mai calim 1 minut. (Totul ar trebui sa dureze maxim 10 minute). Lasati apoi compozitia sa se raceasca complet – asta este foarte important, altfel aluatul nu va mai fi la fel de crocant, se va inmuia imediat de la caldura umpluturii si nu se va coace suficient.
Vine apoi momentul asamblarii – ta-daaaaa 🙂 Indepartam “capacul” branzei brie si o punem in centrul foii de aluat mai mica (daca nu gasiti brie rotunda de 200g, asa cum am patit noi, puteti taia cubulete o brie de alta forma sau o puteti inlocui cu camembert). Punem de jur-imprejurul branzei compozitia cu pui, avand grija sa lasam o margine 3 cm libera spre exterior. Aceasta margine o vom unge cu galbenus de ou (in care punem cateva picaturi de apa), apoi vom imbraca umplutura cu celalat disc de aluat – vom “lipi” cele 2 foi de aluat folosindu-ne de margina unsa cu ou. Putem apoi increti marginea usor cu degetele si o putem cresta folosind un cutit. Folosind un cutit ascutit, “zgariem” foaia superioara de aluat pentru a forma niste “raze”, avand grija sa nu taiem aluatul de tot. Va arata foarte frumos dupa coacere, va promit! 😁 Ungem apoi placinta cu galbenusul de ou ramas si o mai punem putin la frigider pentru a deveni mai ferma.
Incalzim intre timp cuptorul – de preferat cu tava inaintru – pana la 180 de grade, apoi punem placinta in tava, pe o hartie de copt. E important ca placinta sa fie foarte rece si cuptorul foarte cald, pentru a se coace aluatul cat mai crocant si auriu!
La noi treaba cu cuptorul a durat 40-45 min. Tot cam atat pana nu a mai ramas nimic. Deloc. Gata, pa! Ups! 😁
Pingback: Placinta cu chiftele 😵 ⋆ Happy Cooks by Irina & Andreea