Pavlova cu ciocolata si capsuni 1


De cand tot astept sa fac prajiturica asta…. toata iarna m-am gandit numai la gramada de fructe care se relaxeaza on top! Si e drept ca inca nu sunt multumita, astept cu nerabdare bogatia de fructe de padure si de capsuni adevarate din vara… un vis 🙂 Pavlova este denumita asa dupa o gratioasa balerina rusoaica (seamana putin, nu?) si se face in mod traditional doar cu bezea, frisca si fructe. Dar bezeaua e buna cu orice, let’s face it 🙂 De incercat cu crema de vanilie si crema de branza cu lime & zmeura! Notat!

Ingrediente pentru o Pavlova cu diametrul de aprox. 25 cm:

  • 4 albuse la temperatura camerei
  • 200 g zahar fin
  • 1/2 lingurita pasta de vanilie (sau 1/2 baton de vanilie)
  • o lingurita amidon
  • o lingurita otet
  • 180 + 200 ml smantana pentru frisca
  • 150 g ciocolata neagra
  • 75 g ciocolata cu lapte
  • 30 g unt
  • 700 g capsuni taiate cubuete

Albusele se bat spuma pana la proba castronului rasturnat (da, efectiv intoarceti castronul cu fundul in sus si daca nu pica nimic e de bine). Se adauga apoi zaharul putin cate putin si se bate in continuare pana cand se dizolva in totalitate (cam 10 min – thank God for QA404 de la Moulinex!).

Cu o spatula de silicon se incorporeaza vanilia, otetul si amidonul cernut (pentru a nu face cocoloase). Compozitia se toarna sub forma de disc pe o tava tapetata cu hartie de copt – puteti desena un cerc cu creionul pe hartie daca vi se pare mai usor asa. Formati o mica adancitura in centru pentru a sustine crema mai bine. Se coace aprox 1 ora si 30 de minute la 130 de grade. La final, trebuie sa fie crocanta la exterior – moale dar lipicioasa la interior iar culoarea trebuie sa fie un crem foarte deschis (pentru ca bezeaua sa ramana alba ar trebui coapta la max. 90 de grade, insa la Pavlova stratul de bezea e destul de gros si chiar daca o lasam cateva ore in cuptor, in interior nu va fi lipicioasa ci pur si simplu necoapta; se poate coace si timp de o ora la 150 de grade, insa culoarea va fi in final putin mai inchisa – consistenta insa va fi divina, chiar mai buna decat daca o coaceti la 130 de grade, asa ca daca nu tineti foarte tare la culoare, va sfatuiesc sa o coaceti la 150 de grade).

In timp ce se coace bezeaua, se pregateste si crema (ganache-ul). Ciocolata se rupe in cubulete mici. 180 ml de smantana si untul se pun pe foc pana cand smantana face bule micute pe margine (exact inainte sa inceapa sa fiarba). Varsati amestecul fierbinte peste bucatelele de ciocolata, acoperiti vasul si lasati-l 3-4 minute, apoi amestecati cu lingura pana cand toata ciocolata este topita si amestecul este omogen. Introduceti ganache-ul la frigider.

Cand bezeaua este coapta, se opreste cuptorul lasand bezeaua inauntru, cu usa cuptorului intredeschisa. Eu am lasat-o asa peste noapte. A doua zi am batut 200 ml frisca si am incorporat-o in ganache cu o spatula. Am amestecat o parte din capsuni in crema, apoi am turnat crema peste blatul de bezea. Deasupra am pus restul de capsuni (drooooling!). Ar fi bine sa se monteze inainte de a fi servita, dar rezista destul de bine si la frigider.

Cam asta e! Enjoy!







Leave a Reply

One thought on “Pavlova cu ciocolata si capsuni