Patatnik


…sau ce retete interesante putem imprumuta de la vecinii bulgari. La baza acestei retete stau cartofii rasi, ceapa si menta, insa se pot adauga si alte ingrediente cum ar fi branza si ouale. Reteta traditionala se face pe foc, in tigaie, insa eu am facut-o la cuptor.

Ingrediente pentru o forma cu diametrul de 20 cm (aprox 6 portii)

  • 1 kg de cartofi
  • 2 oua
  • 3 cepe mici, rosii
  • 200 g branza feta sau telemea
  • 70 g unt
  • ulei de masline pentru prajit
  • frunzele de la 4 fire de menta (sau o lingurita de menta uscata)
  • sare, piper
  • putin oregano uscat (optional, eu nu m-am putut abtine)

Timp de preparare: 20 min (daca aveti robot de bucatarie pentru a rade cartofii)
Timp de coacere: 30 min

Cartofii se curata, se dau pe razatoare (preferabil prin robot), se sareaza si se lasa la inmuiat intr-un castron. Intre timp, calim ceapa taiata marunt in putin ulei si o amestecam cu ouale, branza rasa, untul topit, sarea, piperul, menta taiata fin si oregano.

Adaugam si cartofi rasi, insa ii scurgem foarte bine inainte (ii stoarcem in mana – va curge o gramada de apa). Amestecam bine pentru a distribui oul uniform in compozitie, apoi varsam totul in forma de copt, unsa cu unt. Eu am folosit o forma de tort cu peretii detasabili si am pus hartie de copt doar pe fund. Daca ma gandesc cat am stat pe urma sa curat forma… as zice ca mai bine puneam hartie si pe margini… Data viitoate! Se coace timp de apox 30 min la 220 grade.

Gustul deosebit al acestei retete provine din condimente, in special de la menta. Este o reteta simpla, dar satioasa, potrivita pentru o zi de Meatless Friday. O puteti servi cu o salata simpla, de vara. Enjoy!


Leave a Reply