Am reteta asta de la my favourite foodie family, si, cu permisiunea lor, o impartasesc cu voi, pentru ca este geniala! Este a match made in heaven intre crema de zahar ars si Pasca fara aluat. Aroma zaharului ars, imbibat in crema de branza (plus vanilie, lime si portocala, d’oh!) este absolut divina. Eu m-am indragostit 🙂 V-o recomand cu drag, mai ales ca este rapida si usor de facut (eu am facut-o impreuna cu Sofia, asta spune multe 🙂 ).
Ingrediente pentru 10 portii (forma cu diametrul de 18 cm):
- 500 g branza de vaci grasa, scursa bine de apa
- 100 g unt
- 130 g zahar + 4-5 linguri pentru caramelizat
- 3 oua
- un pliculet zahar vanilat Bourbon sau o lingurita pasta de vanilie
- coaja de la jumatate de portocala, jumatate de lamaie si de la un lime
- sucul de la jumatate de lime
Incepem prin a carameliza zaharul. Punem 4-5 linguri de zahar intr-o cratita pe care o punem pe aragaz pe flacara mica. Asteptam sa se topeasca tot zaharul iar spre final amestecam putin cu o lingura de lemn pentru ca acesta nu se topeste uniform pe toata suprafata cratitei si daca nu amestecati, e posibil ca in anumite zone sa se arda. Imediat ce zaharul s-a topit complet, il luam de pe foc (cu manusi!) si intindem caramelul pe toata suprafata cratitei (inclusiv pe pereti) prin miscari de rotire, cat mai repede, pentru a nu se intari, dar si pentru a-l indeparta de pe fundul cratitei, unde temperatura este inca foarte mare. Este important sa va miscati repede, pentru ca zaharul se arde foarte repede (caz in care devine extrem de amar), dar se si intareste foarte repede. Daca s-a intarit inainte de a-l intinde e ok, il mai puteti pune putin pe foc, insa daca s-a ars, trebuie aruncat. Pentru a scapa de zaharul ars de pe peretii unui vas, turnati jet continuu de apa fierbinte peste el.
Presupunand ca am depasit challenge-ul cu zaharul ars cu bine, ne ocupam de crema. Amestecam cu mixerul untul cu zaharul, apoi adaugam ouale, apoi toate celelalte ingrediente. Turnam compozitia peste zaharul ars intarit (se intareste in aprox 1 minut) si dam totul la cuptor pentru 15 min la 180 de grade, apoi reducem temperatura la 120 de grade si mai coacem cam 45 -60 min (in functie de dimensiunea vasului vostru – e important ca la final sa nu mai tremure compozitia in centru – desi overall va fi putin wobbaly; daca incepe sa se crape, e deja overcooked). Opriti apoi cuptorul, dar pastrati Pasca in cuptor pana cand temperatura din cuptor ajunge egala cu temperatura camerei.
Mai tineti putin Pasca la temperatura camerei, apoi refrigerati-o peste noapte. Inainte de a o servi, rasturnati-o cu grija. Daca nu este plana la suprafata, va recomand sa o nivelati, altfel riscati sa se strice cand o intoarceti (spre exemplu, daca la suprafata e concava, va tinde sa faca “implozie”). Daca se incapataneaza sa ramana lipita de peretii vasului, scufundati timp de 10-30 secunde vasul in apa fierbine apoi incercati din nou.
Multumesc pentru reteta, Simo, fara voi viata nu ar fi la fel de dulce!
Va doresc tuturor un Paste linistit!