Daca si voua va place painea inmuiata in zeama de la salata clasica de vara, cu rosii, castraveti si ceapa, inseamna ca salata asta este clar pentru voi. In cazul asta, eu zic sa simplificam lucrurile adaugand paine direct in salata. Muieți-s posmagii?
Ingrediente pentru 4 persoane:
- 6 rosii de diverse culori (rosii, portocalii), bine coapte si zemoase
- 2 castraveti micuti
- o ceapa mare rosie, sau doua mai mici
- o mana de frunze de busuioc proaspat
- o lingura de busuioc uscat
- 5-6 linguri ulei de masline
- 2 linguri otet de vin rosu
- 2-3 cani de crutoane dintr-o paine mai tare (taraneasca, ciabatta), veche de cel putin o zi
- sare, piper
Timp de pregatire: 10 minute
Timp de asteptare: 15-30 min
Panzanella este o salata traditionala in zona Toscanei, servita atat ca aperitiv cat si ca gustare intre mese. Se pregateste usor, insa necesita cel putin 15 minute de asteptare, in care aromele se intrepatrund si crutoanele de paine se imbiba cu zeama parfumata a rosiilor, cu ulei de masline si otet.
Amestecam intr-un bol mare rosiile si castravetii taiati grosier, ceapa taiata rondele subtiri, busuiocul proaspat maruntit, busuiocul uscat, sarea, piperul, uleiul de masline, otetul si 2-3 cani de crutoane (mai mari, de dimensiunea feliilor de rosii) obtinute dintr-o paine mai veche, cu multa coaja. Daca nu aveti paine veche, puteti baga la cuptor la 150 de grade o paine proaspata, timp de 10 minute, pentru a o usca putin (nu se prajeste, doar se usuca putin). Se lasa salata de-o parte 15-30 minute pentru a se inmuia putin painea, apoi se serveste.
Nu bagati salata in frigider, pentru ca se va strica textura rosiilor (rosiile taiate au tendinta de a se “ofili” la rece). Aveti grija insa ca rosiile pe care le folositi sa fie reci inainte de a le taia, pentru a obtine o salata cat mai fresh. Enjoy!