Mi s-a facut dor de panna cotta (unul din deserturile mele preferate) asa ca n-am putut rezista tentatiei de a incerca reteta din GoodFood-ul de septembrie. Mai ales ca este o reteta cu foarte putina gelatina – de multa vreme vroiam sa incerc o reteta de panna cotta cu mai putina gelatina – consistenta este perfecta insa trebuie sa recunosc, m-am chinuit destul de mult sa o scot din forma 🙁 Dar a iesit pana la urma 🙂
Ingrediente pentru 4 portii:
- 75 ml lapte integral
- 425 ml smantana pentru frisca
- 50 g zahar
- o pastaie de vanilie
- 2 foi de gelatina
Smantana, laptele, zaharul si semintele din pastaia de vanilie se pun pe foc mic, intr-o craticioara. In timp ce amestecul se incalzeste, se inmoaie cele doua foi de gelatina intr-un bol cu apa rece.
Cand amestecul de lapte este aproape de punctul de fierbere (atunci cand bolboroseste usor pe margini) se ia craticioara de pe foc, se scot eventualele resturi din pastaia de vanilie si apoi se incorporeaza gelatina scursa bine de apa. Se amesteca putin pentru a se topi gelatina apoi se toarna totul in 4 forme ramekin. Lasati formele in frigider peste noapte.
Pentru a scoate panna cotta din forme, se pun vasele ramekin intr-o tava cu apa clocotita, se tin acolo 8 secunde apoi se scot, se mai lasa cateva secunde sa se “odihnesca” apoi se rastoarna pe farfurioarele pe care vor fi servite (yeah, good luck with that!). Eu am facut si un sos de zmeura (am pus pe foc zmeura congelata cu putin zahar si putina zeama de lamaie, am amestecat pana cand piure-ul de zmeura s-a ingrosat putin apoi am dat totul prin sita pentru a indeparta semintele). Chin mare, dar merita!