Panna Cotta cu ciocolata, vanilie si visine


Intr-un fel, panna cotta mi se pare desertul ideal. In primul rand, se pregateste foarte usor (mai ales daca folositi gelatina foi si nu clasica gelatina granule). Second, se poate pregati cu o zi inainte de a fi servita. Si cel mai important, puteti obtine diverse arome doar adaptand putin reteta de baza (panna cotta de vanilie) sau schimband toppingul (diverse fructe sau ciocolata sau… sky’s the limit). Iata ce combinatie am ales eu pentru my dear friends astazi:

Ingrediente pentru 6 portii:

Pentru Panna Cotta de ciocolata:

  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 100 ml lapte dulce 3,5%
  • 140 g ciocolata amaruie (eu am avut 74%)
  • o lingura zahar
  • 6 foi de gelatina (10 g)
  • 1/4 lingurita pasta de vanilie

Pentru Panna Cotta de vanilie:

  • 600 ml smantana pentru frisca
  • 150 ml lapte dulce 3,5%
  • o lingurita pasta de vanilie sau un baton de vanilie
  • 70 g zahar
  • 9 foi de gelatina (15 g)

Pentru siropul de visine:

  • doua cani de visine fara samburi
  • 2-3 linguri de zahar

Timp de pregatire:30 min
Timp de refrigerare:min. 6 ore

Incepem cu panna cotta de ciocolata. Intr-o craticioara amestecam smantana pentru frisca, laptele, zaharul, ciocolata taiata marunt (pentru a se topi mai repede) si vanilia si punem totul pe foc pana cand se topesc complet zaharul si ciocolata, insa, atentie sa nu inceapa sa fierba. Va puteti da seama ca amestecul este foarte aproape de punctul de fierbere daca pe marginea craticioarei apar bule micute – in acest caz luati craticioara de pe foc. Intre timp, hidratam foile de gelatina in apa rece, conform indicatiilor de pe pachet (aprox 10 minute). Gelatina scursa bine de apa se adauga apoi in amestecul lichid. Amestecam bine pana cand se dizolva toata gelatina (mai punem putin craticioara pe foc, daca este nevoie, insa, din nou, atentie sa nu inceapa sa fiarba). Lasam amestecul sa se raceasca putin apoi il turnam in 6 forme individuale cu pereti transparenti si il lasam in frigider cel putin 3 ore, pentru a se intari . Aveti putina grija insa… daca vreti ca in final panna cotta sa arate bine, nu murdariti marginile vasului atunci cand turnati amestecul si incercati sa inclinati formele cat mai putin atunci cand le introduceti in frigider.

Panna cotta de vanilie se pregateste absolut la fel, excluzand bineinteles ciocolata. Daca folositi pastaie de vanilie in loc de pasta, adaugati in craticioara atat semintele cat si pastaia inca de la inceput. Apoi, inainte de a turna amestecul peste panna cotta de ciocolata (nu il turnati fierbinte pentru a nu se topi stratul de ciocolata), strecurati lichidul pentru a indeparta eventualele resturi ale pastaii de vanilie. Din nou, introducem panna cotta la frigider minim 3 ore.

Apoi, ne putem apuca de siropul de visine. Intr-o craticioara punem visinele si zaharul si le lasam pe foc pana cand siropul se ingroasa putin. Dupa ce stratul superior de panna cotta s-a intarit si siropul de visine s-a racit putin, il putem adauga peste panna cotta de vanilie. Pastram panna cotta la frigider pana in mometul in care o servim.

Procesul de preparare pare complicat, insa nu este deloc asa. Pregatirea dureaza putin, singurul inconvenient fiind acela ca se face in mai multe etape. Deliciousness!











Leave a Reply