Nutella-coffee-nut cake & 100 de posturi


Well, happy B-day to me… sau blogului, mai bine zis. Iata ca usor, usor am ajuns la 100 de posturi. I think congratulations are in order, don’t you think? 🙂

Ingrediente pentru 16 portii (2 forme cu diametrul de 20 cm):

Pentru blaturi:

  • 100 g unt + extra pentru uns tavile
  • 100 g nuci tocate marunt
  • 300 g zahar brun
  • 6 linguri lapte
  • 3 lingurite cafea instant
  • 6 oua
  • 2 linguri amidon
  • 175 g faina

Pentru siropul de cafea:

  • 50 g zahar brun
  • o lingurita cafea instant
  • 3 linguri lichior hazelnut sau Tia Maria

Pentru crema:

  • 500 g mascarpone
  • 350 g Nutella
  • o mana de nuci tocate

Ouale se bat cu zaharul intr-un bol pana cand isi dubleaza volumul si compozitia se ingroasa (cam 15 min). Intre timp, untul, laptele si cafeaua se pun pe foc pana cand untul se topeste. Dupa ce amestecul se mai racoreste, se toarna peste oua.

Amidonul, faina si un praf de sare se cern putin cate putin in bol, amestecand cu o lingura mare de metal (prin miscari de impaturire). La final, se incorporeaza si nucile tocate marunt.

Compozitia se imparte in 2 forme de tort cu pereti detasabili si diametru de 20 cm, unse cu unt si tapetate cu hartie de copt (ar fi bine daca ati cantari compozitia, astfel incat sa o impartiti exact). Cele doua blaturi se coc (in acelasi timp) aprox 25 min la 180 de grade (pana cand trec testul scobitorii). Se lasa apoi la racit in forme.

Cand sunt complet racite, se scot cu grija din forme si se taie in jumatate pe orizontala. Vom obtine astfel 4 “felii” de blat.

Intre timp, facem siropul – punem pe foc zaharul cu 5 linguri de apa si cand fierbe, adaugam si cafeaua. Lasam siropul sa fiarba cam 1 min, apoi il luam de pe foc si adaugam lichiorul.

Pentru crema, amestecam mascarpone cu Nutella (nu adaugati inca nucile!).

Asamblam tortul: punem pe platou o “felie” de blat, o insiropam, apoi punem aprox 3 linguri de crema si 1/3 din nucile tocate si nivelam. Apoi din nou: blat, sirop, crema, nuci, blat, sirop, crema, nuci, blat insiropat si in final crema, pe care o putem raspandi acum si pe marginile tortului (fara nuci de data asta). Puteti decora cum vreti – eu il prefer simplu.

Sper ca v-a placut “my happy corner” si ca o sa va intoarceti pe-aici si pentru alte retete!

P.S.: In caz ca dupa 100 de posturi, numele acestui blog inca mai starneste controverse, I am happy and I cook 🙂 There!





Sursa: Good Food

Leave a Reply