Astazi este ziua unor prieteni foarte dragi – ocazie perfecta pentru party la padure! Situatia prezinta insa un challenge – ce prajitura poti pregati astfel incat sa reziste cateva ore la temperaturile de-afara, in miez de vara? tort – no way; cheesecake – exclus; tarta – cam complicat pentru 30 de persoane. Niste muffins de sezon par a fi raspunsul perfect! Sa ne apucam, zic:
Ingrediente pentru 12 muffins:
- 150 g faina
- 50 g faina de migdale (migdale macinate foarte fin)
- 1 + 1/2 lingurita praf de copt
- un praf de sare
- 125 g unt
- 150 g zahar
- 3 oua
- 60 ml lapte
- 1 pastaie de vanilie
- cirese (nu le-am cantarit exact, dar am pus cam 4 cirese/muffin, taiate in jumatate)
- 1/2 lgt scortisoara
- 3 linguri de zahar brun
- fulgi de migdale pentru decor
Intr-un bol am batut (cu mixerul) untul (la temperatura camerei) cu zaharul cateva minute, apoi am adaugat ouale (si albusul si galbenusul) unul cate unul si am mixat pana cand compozitia s-a omogenizat. Intr-un alt castron am amestecat ingredientele uscate (faina, praful de copt si sarea) apoi le-am adaugat in primul bol si am amestecat cu o lingura. Cand facem muffins, in general e bine sa evitam mixerul atunci cand amestecam ingredientele umede cu cele uscate – daca raman cateva cocoloase nu e nici o problema, asta e farmecul lor – se vor coace oricum foarte bine. De asemenea, este bine sa nu folosim faina de patiserie (care este cea mai fina faina), ci una intermediara, intre cea de patiserie si cea de paine – este, de altfel, si mult mai sanatoasa.
Am adaugat apoi laptele si semintele din pastaia de vanilie, am mai amestecat de cateva ori iar la final am incorporat si jumatatile de cirese (fara samburi – it goes without saying) – nu amestecati foarte mult pentru ca fructele se vor sfarama si compozitia va deveni pinkish; de asemenea, nu exagerati cu fructele – compozitia va fi prea umeda si nu se va coace uniform.
Am distribuit compozitia in cele 12 forme de briosa. Pe deasupra, am presarat scortisoara amestecata cu zaharul brun (folositi un zahar cu o granularitate mai mare pentru a ramane crocant si dupa coacere) apoi fulgii de migdale. Muffins-urile se coc la 180 de grade, timp de 30 max 35 minute (nu le lasati mai mult pentru ca se vor usca).
La multi ani, dragilor! Sa aveti un an linistit si frumos, cel putin la fel de frumos ca petrecerea pe care ne-ati oferit-o!
Pingback: Briose cu crema de fistic si o surpriza! ⋆ Happy Cooks by Irina & Andreea