Ieri mi-am facut de lucru si am cumparat niste somon proaspat, asa ca azi am gatit din nou reteta de gratin cu cartofi, spanac si somon din Good Food-ul de martie (usor adaptata), reteta care a primit un feedback impecabil de la toti prietenii mei (inclusiv de la cei care nu ar manca spanac, nici picati cu ceara!) . I must warn you though…. Nu va apucati decat daca aveti ceva timp si dispozitia necesara pentru a spala un morman impresionant de vase murdare. Beware!
Dar sa nu mai pierdem timpul….
Ingrediente pentru 4 portii (mari):
Pentru topping:
- 500 g cartofi taiati cuburi
- 2 oua micute
- 180 g spanac congelat
- 80 g cheddar (sau cascaval)
- 1/2 lingurita de nucsoara macinata
Pentru umplutura:
- 400 g file de somon
- o ceapa, taiata pe jumatate
- cateva cuisoare
- o frunza de dafin
- 200 ml supa de legume
- 200 ml lapte
- 20 g unt
- 3 linguri de faina
- o lingurita mustar cu boabe
- sare, piper
Timp de pregatire:o ora (serios!)
Timp de coacere:35-40 min
Reteta originala folosea un mix de cod si somon, insa eu am folosit numai somon (happy days!).
Cartofii se curata de coaja, se taie cubulete si se fierb aprox. 20 de minute, pana se patrund bine. Somonul se aseaza intr-o oala mica (nici nu am inceput bine si se si aduna vasele!), cu pielea in jos. Alaturi, asezam ceapa taiata in jumatate si infigem in ea cateva cuisoare. Adaugam supa, laptele si foaia de dafin si punem totul la fiert. Cam la 5 minute dupa ce amestecul ajunge la punctul de fierbere, somonul este patruns si putem sa luam oala de pe foc.
Scoatem somonul pe o farfurie separata si strecuram lichidul ramas intr-o craticioara pe care o punem din nou pe foc. Adaugam cele 3 linguri de faina amestecand continuu pentru a nu se forma (prea multe) cocoloase. Cand sosul se mai ingroasa putin, adaugam o lingurita de mustar cu boabe. Luam sosul de pe foc.
Cartofii fierti se scurg si se zdrobesc cu furculita. Intre timp, in alta craticioara (!) punem spanacul putin pe foc, pentru a se dezgheta si a indeparta excesul de apa. Cand spanacul este complet decongelat, il amestecam cu cartofii zdrobiti, doua oua mici, jumatate din cantitatea de cheddar (cascaval), unt, sare, piper, nucsoara (aici am deviat usor de la reteta originala; in piure se adaugau doar galbenusurile de la oua iar ablusurile se bateau separat cu mixerul apoi se incorporau si ele treptat in amestec – eu recunosc insa ca nu am mai avut puterea sa fac asta si am adaugat ouale cu totul… viata e prea scurta!).
Somonul se curata de piele si oase, se rupe in bucatele mici si se aseaza intr-un vas termorezistent. Peste somon se toarna sosul apoi se acopera totul cu un strat de piure de cartofi si spanac. Se presara cheddar-ul (cascavalul) ramas si se da totul la cuptor (thank God!) aprox. 35 min. la 180 de grade. Pfiu, am dovedit-o Greut, dar merita! Enjoy!