Imi place sfecla taaaare mult! In toate formele posibile, dar mai ales coapta – e dulceaga si are o culoare in-cre-di-bi-la!
Ingrediente pentru 6 persoane (forma de copt rotunda cu diametrul de 23 cm) :
- 6-7 cartofi medii (care incap prin gura robotului de bucatarie!)
- o sfecla mare sau doua mici
- 200 ml smantana pentru gatit
- 200 ml lapte 1,5%
- 300 g branza de capra/feta/telemea (eu am avut telemea)
- sare, piper, ierburi de Provence
Am copt mai intai sfecla in cuptor, la 200 grade – am avut o sfecla mare si a durat ceva, aproape doua ore, dar a meritat asteptarea. Intre timp, am curatat cartofii, i-am taiat cu ajutorul robotului in felii foarte subtiri (2,4 mm) si i-am fiert cam 7 minute in amestecul de smantana cu lapte, in doua transe (sunt destul de multi), pana cand au devenit moi. Apoi i-am scurs, indepartand excesul de lichid.
Am uns cu putin unt forma de copt si am inceput asamblarea: jumatate din cantitatea de cartofi, sare, piper, jumatatea din cantitatea de branza rasa, sfecla coapta, feliata cat mai subtire, restul de branza, restul de cartofi, sare, piper si ierburi de Provence. Apoi am bagat totul la cuptor la 180 pentru 40 min, timp in care cartofii de deasupra s-au maronit frumos. Bunut!