Galette des rois cu crema frangipane si pere caramelizate 1


Eu zic ca orice sarbatoare care are atasata o prajitura trebuie adaugata la calendar!

L’épiphanie este ziua in care se sarbatoresc cei trei magi, crai de la rasarit, regi, cum vreti sa le spuneti, de fapt vizita la lor la baby Jesus. Stiati ca pe cei trei magi ii cheama Balthazar, Melchior si Gaspard? Nici eu 🙂 Dar sa revenim la prajitura, in Franta, de ziua “epifaniei” se pregateste o prajitura speciala, prajitura “regilor”. Este o prajitura rotunda (galette), de obicei umpluta cu frangipane, in care se ascunde o … surpriza (la “fève”). Cine nimereste surpriza devine regele zilei. And gets to wear the crown!

Am facut si eu o prajitura pentru regi, cu frangipane si pere caramelizate. Foarte simplu, pentru ca aluatul l-am cumparat gata facut. Dar sigur, daca va plictisiti intr-o zi si n-aveti ce face, puteti sa va pregatiti singuri foietajul (eu inca nu am convins-o pe Irina sa facem asta).
galette_4

Ingrediente pentru o prajitura de 26 cm
• 2 foi de aluat de foietaj

Crema frangipane, facuta din:
• 3 oua
• 150g zahar pudra
• 150g migdale macinate
• 150g unt moale
• 2-3 picaturi esenta de migdale

• 3 pere caramelizate in
• 10g unt
• 50g zahar

Incepem cu perele: se curata si taie in felii subtiri. Apoi se pune zaharul pe foc si cand capata culoarea de caramel, adaugam untul si perele. Le lasam sa se caramelizeze si le punem deoparte.

Pregatim crema frangipane: amestecam untul moale cu zaharul, adaugam ouale, unul cate unul, apoi migdalele macinate si esenta de migdale.

Intindem prima foaie de aluat, decupam un cerc cu diametru de 26 cm si intindem crema frangipane, dar nu pana la margine, trebuie sa lasam cam 2cm liberi ca sa putem lipi a doua foaie de aluat. Deasupra cremei intindem perele caramelizate. Punem a doua foaie de aluat si lipim marginile intre ele, ca sa nu iasa crema la copt (se mai intampla 😀 ). Pe deasupra se face un model cu cutitul si se unge cu galbenus de ou (la care adaugam si putina apa, ca sa nu se arda in cuptor). Se coace 45 minute la 180 grade.

Dupa ce o scoateti din cuptor, daca vreti sa capete un luciu frumos, o dati pe deasupra cu sirop de zahar.
galette_3

galette_1

galette_2
Cam atat! Enjoy, sa ne ziceti cine a iesit rege.


Leave a Reply

One thought on “Galette des rois cu crema frangipane si pere caramelizate