Fake pentru ca nu am folosit foi de lasagna, ci foi de tortilla. Mult mai simplu, dar si mai bun, as zice…
Ingrediente pentru 6 persoane (forma de copt rotunda cu diametrul de 23 cm) :
- 3 foi de tortilla (eu folosesc Poco Loco, pachetul cu 8 tortilla – sunt exact dimensiunea portivita)
- 6 rosii
- 1/2 chilli (sau mai mult, daca aveti curaj)
- o vanata mare
- un dovlecel mare
- 250 g mini ciupercute
- 1 ardei rosu
- 200 g telemea (eu am pus de vaca)
- 375 g mozarella proaspata (daca nu aveti, se poate inlocui si cu cascaval ras)
- ulei de masline pentru prajit
- un cub mare de unt
- 2-3 linguri busuioc uscat
- o mana de frunze de busuioc proaspat
- sare, piper
Timp de preparare: 50 min
Timp de coacere: 30-35 min
Reteta are destul de multi pasi, motiv pentru care simt nevoia sa ii numerotez:
- eu am inceput cu pregatirea sosului de rosii; se decojesc rosiile (daca nu stiti cum se face, puteti vedea aici) si se dau prin blender alaturi de 1/2 dintr-un chilli. Lichidul rezultat se pune pe foc intr-o craticioara cu suprafata neaderenta si se lasa cam 15-20 minute pana mai scade si se ingroasa putin si capata consistenta unui sos; se condimenteaza cu busuioc uscat, sare si piper apoi se lasa sa se raceasca;
- mini-ciupercutele se trag la tigaie in unt si putin ulei de masline pentru prajit (daca nu folositi si ulei, untul se va arde usor); sunt gata cand toata apa scade si ele se maronesc frumos la suprafata
- dovleceii si vinetele se taie rondele si se coc pe tigaia grill; ardeiul se taie fasii si se coace si el; nu lasati ardeiul prea mult pe grill, trebuie doar sa se inmoaie putin
- telemeaua se da pe razatoare iar mozarella se taie felii cat mai subtiri
- in sfarsit, putem incepe asamblarea; se unge cu putin unt fundul formei de copt
- se pune pe fundul formei o foaie de tortilla care se unge apoi cu 1/3 din sosul de rosii
- se presara pe deasupra 1/2 din cantitatea de telemea
- se aseaza pe toata suprafata vasului un strat de ardei
- apoi un strat de vinete
10. apoi un strat de dovlecei
11. apoi, presaram ciupercutele printre golurile ramase (incercand sa pastram suprafata cat mai plata)
12. raspandim pe toata suprafata 1/3 din cantitatea de mozarella
13. condimentam cu sare, piper, busuioc uscat si 1/2 din frunzele de busuioc proaspat
14. asezam deasupra o foaie de tortilla si presam usor, apoi ungem tortilla cu 1/3 din sucul de rosii
15. repetam pasii 7-12
16. asezam deasupra ultima foaie de tortilla si presam usor, apoi ungem cu sucul de rosii ramas
17. dam fake-lasagna la cuptor la 180 de grade pentr 15-20 minute
18. presaram pe deasupra mozarella ramasa si putin busuioc uscat si mai dam totul la cuptor inca 15 minute, sau pana mozarella de deasupra se rumeneste frumos
19. lasam lasagna sa se raceasca putin si sa absoarba toate sucurile (daca va uitati cu atentie veti vedea pe marginile vasului niste lichid – zeama legumelor si grasimea din mozarella; in 10-15 minute, pe parcurs ce lasagna se mai raceste, lichidul se va re-absorbi, so don’t worry about it)
Desi necesita ceva efort de pregatire, va garantez ca merita. Un ingredient pe care eu nu l-as omite sub nici o forma din aceasta reteta sunt frunzele de busuioc proaspat. Sunt o adevarata sarbatoare! Enjoy!