Eton Mess


Am vazut reteta asta prima data la Jamie si mi s-a parut fantastica! Arata incredibil de bine si se face extrem de usor. In spatele numelui se afla ceva istorie – se pare ca reteta a fost pregatita prima data la Eton College din Marea Britanie, in jurul anului 1930. Se zice ca initial acest desert era unul pe baza de meringue care a fost accidental “distrus” in timp ce era transportat catre un picnic organizat de Eton College. Pentru a-l salva, desertul a fost transformat intr-un “mess” delicios. De fapt, daca ne uitam cu atentie la ingrediente, Eton Mess este o “reinterpretare” a clasicei Pavlova. So let’s get messy:

Ingrediente pentru 4 persoane:

  •  500 g capsuni
  • 500 ml smantana pentru frisca
  • 2 albusuri de ou
  • 100 g zahar
  • 4 linguri de zahar pudra
  • kirsch (optional)
  • menta pentru decor

Timp de pregatire: 25 minute
Timp de coacere: o ora

Primul pas este pregatirea bezelei – se poate face si cu cateva zile inainte. Se bat albusurile cu mixerul pana se intaresc, astfel incat daca intoarcem vasul mixerului cu capul in jos, albusurile nu cad. Se adauga treptat zaharul si se bat in continuare, pana cand zaharul se topeste in compozitia de albus (luam putin din amestec intre degete – daca nu se mai simte zaharul ne oprim).

Punem hartie de copt intr-o tava de cuptor si intindem albusul in strat de aprox 1 cm in tava. Coacem 1 ora la 150 de grade, Jamie style. Dupa o ora, bezeaua ar trebui sa fie crocanta la exterior si putin moale in interior. Daca vrem sa nu se crape, o lasam in cuptorul stins pana se raceste cuptorul de tot, insa nu prea ne intereseaza asta, doar facem un mess, nu?

Acest “mess” minunuat se asambleaza inainte de a fi servit. Taiem capsunile in 2 sau in 4, in functie de dimensiune, adaugam 2 linguri de zahar praf si 4 linguri de kirsch (optional). Le lasam sa se odihneasca in timp ce ne ocupam de frisca.

Batem smantana (don’t overmix pentru ca s-ar putea sa obtineti branzica de casa :D ) cu 2 linguri de zahar pudra pana obtinem consistenta dorita (este important ca atat smantana cat si paletele mixerului as fie foarte reci – se pot tine 10-15 minute la congelator inainte) apoi o amestecam cu bezeaua sfaramata. Nu sfaramati bezeaua in bucati extrem de mici pentru ca se vor topi in frisca si se va pierde textura crocanta.

Pentru asamblarea propriu-zisa.. sky’s the limit! Depinde numai de imaginatia voastra. Se poate asambla in pahare individuale de desert, in boluri mai mari sau chiar pe un platou intins (Jamie style).Ideea este sa alternam straturi de capsuni (fara lichid) cu straturi de frisca cu bezea. Pentru decor, presaram bezea sfaramata fin (ca un pesmet) si frunze de menta. Se serveste imediat! Enjoy!





Leave a Reply