Ma plimbam linistita prin supermarket, cu lista de cumparaturi in mana (shopper model, evident) cand ce sa vezi… rubaaaaaarba. 🙂 Bun, toate planurile s-au schimbat rapid. Am fugit la piata in cautare de capsuni romanesti si m-am apucat de urmatoarea minunatie:
Ingrediente pentru 6 portii:
- 500 g rubarba
- 500 g capsuni
- sucul de la o portocala mica
- 80 g zahar
- 3 linguri de amidon
- 200 g faina
- 100 g unt
- o lingurita praf de copt
- 3 linguri zahar
- esenta de vanilie
- 2 linguri rase de scortisoara
Timp de pregatire:20 minute
Timp de coacere:40 minute
Tulpina de rubarba se taie cubulete de aprox 0.5 cm. Daca v-a venit cumva ideea sa folositi si frunzele, renuntati rapid! Frunzele de rubarba sunt toxice asa ca, la gunoi cu ele. Capsunile se taie si ele in 2 sau in 4, in functie de marime. Se amesteca rubarba cu capsunile, zaharul, sucul de portocala si amidonul si se lasa sa se odihneasca. Intre timp pregatim crumble-ul.
Nimic nu poate fi mai simplu. Cine are chef vara sa stea in bucatarie sa faca aluat? Se topeste untul apoi se amesteca cu faina, praful de copt, zaharul, vanilia si scortisoara. Puteti amesteca cu o furculita, e mai simplu. Amestecul trebuie sa aiba un aspect sfaramicios.
Amestecul de fructe se varsa intr-o forma de copt apoi se presara crumble-ul pe deasupra, cat sa acopere fructele. That easy! Se coace la 190 grade in jur de 40 de minute. In casa va mirosi frumos a scortisoara (reteta asta imi aduce aminte de Vama Veche – V.S.T – desiii… acolo era vorba de mere, dar cine e atent la detalii?).
Se poate manca atat calda (sau la temperatura camerei) cat si rece, direct din frigider (mie personal asa imi place! – cu precizarea ca e posibil sa se intareasca putin crusta, insa fructele reci sunt senzationale). Enjoy!