Croquembouche 2


…sau de ce te poti apuca intr-un moment de nebunie 🙂 Daca vreti sa pregatiti ceva spectaculos pentru Revelion well… try this! Arata fooooarte bine 🙂 Design-ul si reteta pentru choux-uri au fost inspirate de aici (fiind vorba de Martha, reteta nu putea fi gasita decat de my dearest friend A.! – tnx pentru inspiratie :)). Trebuie sa recunosc ca am avut un ajutor de nadejde, altfel cred ca m-as fi internat de mult la balamuc  – multumesc Bi, nu cred ca m-as fi apucat fara tine 🙂 Daca nu aveti ceva timp si rabdare de fier – well – don’t try this at home!

Ingrediente pentru aprox. 15 portii:

Pentru Choux Puffs:

  • 1/2 cana lapte
  • 1/2 cana apa
  • 115 g unt
  • o lingurita sare de mare
  • 130 g faina
  • 5 oua
  • un albus
  • 1/2 cana smantana

Pentru crema:

  • 500 ml lapte
  • 3 galbenusuri
  • 4 linguri amidon
  • 1/2 cana zahar
  • 1/2 pachet de unt
  • un baton de vanilie

Pentru decor:

  • biscuiti glazurati
  • o cana zahar
  • 2 linguri apa

15 portii inseamna aprox. 3 choux-uri/persoana. Noua ne-au iesit cam 50 de choux-uri insa in tortuletul din imagine am folosit fix 26.

  1. Laptele, apa. untul si sare se pun intr-o cratita si se incalzesc pana cand se topeste tot untul.
  2. Se ia cratita de pe foc si se adauga faina. Se amesteca bine.
  3. Se pune din nou cratita pe foc si se amesteca in continuu folosind o lingura de lemn pana cand compozitia se desprinde usor de peretii vasului (aprox. 4 min).
  4. Se lasa compozitia cateva minute sa se racoreasca apoi se adauga ouale, unul cate unul, amestecand foarte bine dupa fiecare ou. E ceva de munca 🙂 Workout in toata regula.
  5. Se transfera compozitia intr-un posh cu varful rotund. Se formeaza discuri in tava de copt (tapetata cu hartie de copt) avand diametrul de aprox. 2 cm. Lasati ceva distanta intre choux-uri pentru ca vor creste in cuptor.
  6. Avand degetul umezit in apa, apasati usor pe choux-uri pentru a turti varful care se formeaza cand posh-ati compozitia.
  7. Se amesteca smantana cu un albus de ou si se ung choux-urile pe suprafata
  8. Se coc la 200 grade timp de 20-25 minute, pana cand cresc si devin aurii. Lasati-le sa se coaca bine, altfel se vor “prabusi” cand le scoateti din cuptor.
  9. Choux-urile se racesc apoi cel putin jumatate de ora. Intre timp puteti pregati crema.
  10. Pentru crema, se amesteca galbenusurile de ou cu amidonul.
  11. Semintele batonului de vanilie se adauga in laptele incalzit.
  12. Se toarna laptele cald peste galbenusuri amestecand continuu pentru a nu se forma cocoloase.
  13. Se adauga si zaharul apoi se pune compozitia la bain-marie pana cand se intareste bine crema. La final, dupa ce s-a racorit putin, adaugam si untul.
  14. Lasam crema sa se raceasca si ea, apoi umplem cu ea choux-urile. Aici ne-am poticnit. Dar rau de tot. Nu stiu voi cum sunteti, dar noi nu am avut un dispozitiv nici macar decent pentru a umple gogoselele (rusinica!). Am incercat vreo 3 variante de posh-uri improvizate din care unul a explodat lamentabil. Macar ne-am distrat. Dar vai ce ne-am mai distrat 🙂 Pacat ca usor usor se facea 2 noaptea! 😀 Dupa vreo ora de chin am reusit. Dar vai cum a fost!
  15. Avand gogoselele pregatite, trecem la montaj. Pentru asta avem nevoie de caramel – am caramelizat o cana de zahar cu 2 linguri de apa si ne-a ajuns la fix. Atentie sa nu va ardeti! Caramelul incins e foarte periculos. Pentru siguranta, tineti aproape un bol cu apa cu gheata. Daca sa intampla ceva, bagati repede zona arsa in apa si tineti-o acolo cat de mult puteti astfel incat sa opriti arsura sa se raspandeasca. Suna scary nu? Mai aveti chef sa va apucati? 😀
  16. Believe it or not, structura din poza este goala pe dinauntru. Poate pare scary dar chiar nu e asa de greu. Se foloseste caramelul pe post de liant. Merge foarte bine. Chinul maxim e ca a trebuit sa tot reincalzim caramelul pentru ca se intareste destul de repede. Puteti vedea in detaliu cum se face aici.
  17. La final, dupa ce am suprapus toate gogoselele, am lipit cu caramel si biscuiteii. Biscuitii i-am facut din aluat de tarta si i-am glazurat cu cea mai banala glazura posibila: zahar pudra cu putina apa. Ca sa va iasa glazura mai alba insa, o puteti face din albus de ou, zahar pudra si putina zeama de lamaie. Va sfatuiesc sa incepeti cu biscuitii pentru ca dureaza putin pana cand se intareste glazura. Pe steluta din varf am scris 2014 cu ciocolata topita. Pam-pam!
  18. Am “imprejmuit” apoi structura cu fir de caramel. Asta a fost distractiv. Da, chiar usor. Asta o sa va placa.

Well cam asta a fost. Vreo 5 ore de munca dar a iesit minunat. Sincer nu stiu ce gust are pentru ca nu ne-am indurat sa il stricam. Arata muuuult prea bine. Choux-urile umplute sigur sunt bune insa. Ne-au mai ramas si le-am incercat. Probabil ca sunt si foarte crocante, fiind acoperite de caramel. Doar se numeste Croquembouche, nu?

Dragilor, va doresc un an minunat, mult mai bun decat 2013 (intotdeauna se poate, nu-i asa?). Sper sa ne distram cu totii in seara asta frumoasa! La multi ani!

UPDATE: L-am sacrificat 🙂 A fost fooooarte bun, chiar mai bun decat ma asteptam. Trebuie sa recunosc ca am tot furat cate o gogosica pana cand nu a mai ramas nimic. Ups! Un singur lucru e de retinut: caramelul se topeste usor in frigider. Structura rezista insa firul frumos de caramel dispare usor usor pana cand nu mai ramane nimic 🙂 🙂 Asa ca daca vreti sa il pregatiti cu o zi inainte cel mai bine ar fi sa il decorati cu fir de caramel cu cetave ore inainte si sa nu il mai bagati in frigider. La Multi Ani!





Leave a Reply

2 thoughts on “Croquembouche