Crème caramel


Nu, nu este nici crème brûlée, nici crema de zahar ars. La crème brûlée se foloseste doar galbenusul oului iar laptele este inlocuit cu smantana pentru frisca. De asemenea, crème brûlée nu se rastoarna ci se serveste cu o crusta tare de zahar caramelizat pe deasupra.

Spre deosebire de crema de zahar ars pe care ne-o amintim din copilarie, crème caramel se serveste in portii individuale, cu ceva mai putina “zeama” si are o textura mult mai fina. Crema de zahar ars nu este coapta intotdeauna pe baie de apa, motiv pentru care are o textura mai poroasa.

But, we love them all, don’t we?

Ingrediente pentru 6 portii:

  • 180 g zahar brun
  • 4 oua
  • 80 g zahar alb
  • 600 ml lapte
  • un baton de vanilie sau o lingurita pasta de vanilie

Simplu, simplu de tot! Partea cea mai complicata este caramelizarea zaharului.

  1. Se pune zaharul brun intr-o tigaie si se caramelizeaza la foc mic pana cand se topeste in intregime si capata o culoare aurie. Daca este de buna calitate, zaharul brun se caramelizeaza mai repede decat zaharul alb, insa se si intareste mai repede, asa ca trebuie sa ne miscam rapid. Zaharul caramelizat se toarna in 6 vase ramekin avand grija sa raspandim uniform caramelul pe fundul formei – faceti asta imediat ce il turnati, altfel se va intari. Nu refrigerati, pentru a nu inmuia caramelul. Acesta se va intari in cateva minute la temperatura camerei. Daca va mai ramane caramel, il puteti folosi pentru a face diverse decoruri de zahar.
  2. Se bat ouale cu zaharul cu furculita pana cand se omogenizeaza putin.
  3. Se pune laptele imreuna cu vanilia la incalzit pe foc pana cand se formeaza bule mici pe margini.
  4. Se toarna laptele (putin cate putin) peste oul cu zahar amestecand in continuu pentru a nu se coagula oul.
  5. Se amesteca bine apoi se trece toata compozitia printr-o sita pentru a retine eventualele aglomerari (pojghita de la lapte, bucati din batonul de vanilie sau ou coagulat).
  6. Se aseaza cele 6 vase ramekin intr-o tava cu pereti mai inalti si se toarna apa astfel incat vasele sa fie scufundate in proportie de 3/4. Procedand astfel, crema se va coace uniform, fara a se arde pe fund, si va avea o textura foarte fina.
  7. Se toarna compozitia in vasele ramekin, peste caramelul intarit.
  8. Se introduce tava in cuptorul incins la 160 grade pentru aprox 30 min – crema trebuie sa se intareasca usor dar sa tremure putin la suprafata. Nu o coaceti prea mult – daca incepe sa faca bule pe margini este deja prea coapta.
  9. Dupa ce se scoate tava din cuptor, se scot cu grija vasele ramekin de pe baia de apa, se lasa la temperatura camerei timp de 10 minute apoi se refrigereaza cel putin 2 ore (pana la 3 zile) inainte de a fi servite.
  10. Se desprinde crema de marginea vaselor cu un cutit ascutit si se rastoarna pe farfurie. Caramelul topit de pe fundul vasului se va prelinge frumos pe toata suprafata cremei. Se serveste imediat.

La multi ani, Sofineata draga! Prajiturica asta este pentru ziua ta! 🙂






Leave a Reply