Crème brûlée cu tonka


Pentru ca mai aveam niste galbenusuri dupa ce am facut pavlova asta si prajitura asta (da, amandoua!), am incercat in sfarsit si reteta de crème brûlée pe care o aveam in minte de ceva vreme – crème brûlée cu tonka (l-o-v-e!). A iesit fantastic (d’oh!). So here it goes (mda, persoana care se reflecta in lingurita sunt chiar eu):

Ingrediente pentru 5 portii:

  •  5 galbenusuri
  • 400 ml smantana pentru frisca 30-35%
  • 60 g zahar + 5 linguri pentru crusta
  • 1/2 lingurita pasta de vanilie
  • 2 boabe de tonka

Smantana se pune la fiert impreuna cu vanilia si boabele de tonka, date pe razatoarea mare. Cand smantana incepe sa fiarba, se retrage de pe foc si se acopera (se lasa la infuzat) cel putin o ora. Intre timp, se freaca galbenusurile cu zahar pana cand zaharul se topeste complet.

Dupa ce aromele minunate s-au infuzat in smantana, se incalzeste din noua amestecul fara a-l lasa insa sa fiarba, apoi se toarna peste mixul de oua cu zahar, amestecand in continuu cu un tel (pentru a nu obtine omleta). Se amesteca bine, apoi se strecoara printr-o strecuratoare foarte fina pentru a elimina eventualele bucatele de ou coagulat si bucatelele mici de tonka.

Se imparte compozitia in 5 vase ramekin care se pun apoi intr-o tava mai mare si mai inalta, in care tunam apa fierbinte pana la jumatatea ramekin-urilor. Coacem totul timp de apox. 45 min la 140 de grade. Crema trebuie sa fie usor moale in centru si inchegata pe margini cand e gata.

Se lasa sa se raceasca complet, apoi se refrigereaza cel putin 3-4 ore, prefereabil peste noapte. Inainte de a fi servita, se presara fiecare portie cu o lingura de zahar care se arde cu parliciul (da, chiar asa se numeste!). Crusta care se formeaza se intareste in 2-3 minute, insa daca vreti sa bagati crema din nou la frigider, crusta se va inmuia (not what we want) – asa ca serviti-o imediat. So remember, crema trebuie sa fie matasoasa (nu cauciucata – adica overbaked), rece din frigider, iat crusta trebuie sa fie tare. Nu mai zic nimic de aroma de tonka, in afara de faptul ca este divina!

La multi ani, Sofineata draga :* Mai avem putin pana la marea aniversare 🙂

Se poate folosi si zahar brun pentru crusta, insa aceasta va fi mai inchisa la culoare (dar mai buna, zic eu).

Leave a Reply