Salut, salut! Long (looooong) time no see! Mai coacem si noi ceva zilele astea?! Dar repejor, ca acu’ trece iarna si vine canicula!
Ingrediente pentru o tava de cozonac de 30cm (8-10 portii):
- 60g unt + inca 30g pentru topping
- 60 ml ulei vegetal
- 250g zahar brun + inca 3 linguri, pentru topping
- 2 oua
- 1 lgt pasta de vanilie
- 2 lgt scortisoara + inca o lgt pentru topping
- 1 lgt bicarbonat
- un praf de sare
- 250g faina
- 120g chefir
Ce bine ca nu e o reteta in care se separa albusurile de galbenusuri (pfiu!). Se amesteca 60g unt la temperatura camerei cu zaharul brun si cu uleiul. Se adauga apoi ouale si vanilia.
Separat, se amesteca faina, sarea si bicarbonatul si se adauga apoi peste restul de compozitie. Se adauga si chefirul si se amesteca bine, apoi compozitia se imparte in 2 parti. In una dintre jumatati se amesteca si scortisoara.
Se unge putin forma cu grasime (ca sa se lipeasca bine hartia de copt de ea), se tapeteaza cu hartie de copt, apoi se toarna compozitia astfel: un strat de compozitie “alba”, un strat subtire de compozitie maro, apoi iar alb apoi iar maro, in forma de zig-zag. Se coace aprox. 45 min la 180 de grade cu ventilatie.
Now here comes the fun part! Dupa ce scoatem checul din cuptor, il lasam la racit 10-15 min (suficient cat sa il putem scoate din forma si manevra cu usurinta, fara sa ne ardem). Topim apoi 30g de unt si il ungem bine pe deasupra si daca vrem, si pe margini. Presaram apoi pe deasupra un amestec format din 3 linguri de zahar brun si o lingurita de scortisoara (yammy!). Untul topit (pe langa aroma, d’oh!) ajuta zaharul sa se lipeasca de chec.
Simplut, nu? Go wild! (daca vreti, va las aici si o dieta eficienta ;))
\