Am gasit afine de cultura in piata (me happy) si mi-am adus aminte de reteta asta pe care vreau sa o fac de ceva vreme (sa fie vreo 2 ani?). Pare o reteta simpla insa aparentele sunt putin inselatoare… am pus cateva tips & tricks la sfarsitul retetei, so beware!
Ingrediente pentru o tava 20×20 cm (16 buc):
Ingrediente pentru baza:
- 9 biscuiti digestivi
- 60 g unt topit
- 1/2 lingurita scortisoara
- 2 linguri de zahar
Ingrediente pentru umplutura:
- 400 g crema de branza (eu am folosit Philadelphia)
- 100 g zahar pudra
- coaja de la doua lamai
- 60 ml zeama de lamaie
- 2 oua mici
- 120 g afine de cultura
Timp de pregatire: 10 minute
Timp de coacere: 35-45 min
Timp de racire: minim 3 ore sau peste noapte
Se amesteca toate ingredientele pentru baza intr-un procesor pana capata un aspect sfaramicios. Compozitia rezultata se toarna in tava unsa cu putin unt si tapetata cu hartie de copt. Se uniformizeaza compozitia cu ajutorul unei linguri si se preseaza usor pentru a obtine un blat cu aspect uniform. Se coace la 160 de grade timp de aproximativ 12-15 minute. Se lasa sa se raceasca complet.
Intre timp ne ocupam de umplutura – amestecam toate ingredinetele (in afara de afine) cu mixerul sau intr-un procesor. Turnam compozitia peste baza complet racita apoi presaram afinele (care se vor scufunda pe jumatete in compozitia de branza). Coacem prajitura la 160 de grade timp de 35-45 minute. Este gata cand se intareste putin pe margini dar ramane usor moale spre centru. Lasam prajitura sa ajunga la temperatura camerei apoi o bagam in frigider pentru cel putin 3 ore (preferabil peste noapte). Dupa ce se raceste complet se intareste uniorm si o putem taia in 16 patratele.
Lamaia din compozitie face ca aceste patratele sa fie extra-fresh – perfecte pentru o zi torida de vara. Va recomand sa o incercati, insa tineti cont de urmatoarele aspecte:
- lasati blatul sa se raceasca complet inainte de a turna compozitia de branza, altfel se va inmuia si va fi dificil de taiat
- nu puneti mai mult de 60 ml zeama de lamaie pentru ca veti obtine o compozitie foarte moale, care necesita mai mult timp de coacere, ceea ce va duce la supra-coacerea afinelor care se vor desface si vor pata compozitia
- asigurati-va ca afinele sunt complet uscate inainte de a le presara peste prajitura
- oricat de tentant ar fi, nu puneti mai multe afine – presarati-le doar pe deasupra, nu incarcati interiorul compozitiei de branza cu afine – se vor desface si vor umezi compozitia, ceea ce va duce la un timp mare de coacere
- urmariti cu grija prajitura in cuptor spre sfarsitul timpului de coacere. Eu am copt-o 45 de minute dar am regretat asta in final, maxim 40 de min ar fi fost suficient (se vede in poze ca afinele s-au desfacut putin). Ar trebui sa o scoateti inante sa inceapa afinele sa se crape, patand compozitia; nu va ingrijorati daca este usor moale spre centru, se va intari uniform in frigider.
Bafta!