Cheesecake marmorat cu visine


In sfarsit am intrerupt seria salatelor – cu stil- as putea spune šŸ™‚ Va propun o reteta delicioasa, dar, e drept, putin mai greu de pregatit din cauza visinelor. Dar pe cuvant ca merita!

Ingrediente pentru o forma cu diametrul de 20 cm (10 portii):

    Pentru blat:

    • 100-150 g biscuitiĀ cu ciocolata
    • 45 g unt topit
    • o lingurita de zahar pudra – doar daca biscuitii nu sunt suficient de dulci

    Pentru crema de branza:

    • 500 gĀ mascarpone
    • 200 gĀ Philadelphia
    • 170 g zahar
    • 4 ouaĀ mari
    • 2 linguri de faina
    • 1 lingurita pasta de vanilie
    • coaja de la 1Ā lime
    • sucul de la un lime (sau chiar 2 daca nu va iese compozitia prea moale)
    • coaja de la o lamaie
    • coaja de la o portocala

    Pentru stratul de visine:

    • 400 g visine (cantarite fara samburi)
    • 50-60 g zahar (gustati! trebuie sa fie putin acrisor)
    • 2-3 linguri amidon alimentar
    • o lingura zeama de lamaie

    Eu am folosit 150 g biscuiti Belvita cu cacao la aceasta reteta, insa va sfatuiesc sa folositi altceva – nu mi-a placut deloc textura blatului din cauza cerealelor din biscuiti. E greu sa va spun cu precizie ce cantitate de biscuiti ar trebui sa folositi pentru ca biscuitii au raportul greutate/volum foarte diferit in functie de tipul lor. Mai degraba estimati cam ce volum ar trebui sa luati decat sa va ganditi la gramaj. Cei cu cereale sunt intotdeauna mai grei decat cei gen Petit Beurre.

    Biscuitii se dau prin robot pentru a-i faramita, apoi se amesteca cu untul topit complet. Daca doriti, adaugati si putin zahar – mie mi s-a parut compozitia suficient de dulce fara zahar aditional. Tapetati forma cu hartie de copt si pe fund si pe margini, apoi presati biscuitii cu unt pe fundul formei folosind un pahar cu fundul plat. Dati la frigider pana cand terminati de pregatit compozitia de branza cu visine.

    Pregatiti apoi visinele – scoate samburii si puneti visinele intr-o craticioara la foc mic. Cand incep sa isi lase mai mult suc adaugati zaharul amestecat cu amidonul si amestecati pana cand se intareste putin, insa cu grija, pentru a nu storci visinele prea mult – arata mai bine daca visinele raman intregi. Adaugati si sucul de lamaie. Gustati pentru a vedea daca mai e nevoie de zahar. Cand compozitia s-a legat putin, luati craticioara de pe foc si lasati-o la racit.

    Pregatiti apoi compozitia de branza. Mixati cele doua tipuri de branza cu zaharul, vanilia, coaja de protocale, lime si lamaie si sucul de lime. Gustati si mai adaugati lime/zahar daca vi se pare necesar – eu am mai pus niste zeama de lime. Adaugati apoi ouale si faina.

    Scoateti forma de tort din frigider. Turnati jumatate din compozitia de branza peste blatul de biscuiti. Punei apoi cu grija visinele, pastrand insa 2-3 linguri. Turnati cu grija si restul de branza peste visine. Pasati bine celel 2-3 linguri de visine pentru a obtine o consistenta cat mai lichida. Puneti apoi din loc in loc buline de visine pasate peste branza. Cu ajutorul unei scobitori, imbinati bulinele cu branza, folosind aceeasi tehnica ca aici. Coaceti cheesecake-ul timp de 20 min la 170 de grade, apoi reduceti temperatura la 120 de grade si mai coaceti cam 45 min – cand apar primele mici crapaturi pe suprafata lui, e gata! Opriti cuptorul dar lasati cheesecake-ul inauntru cu usa intredeschisa pana cand temperatura din cuptor ajunge la temperatura camerei. Refrigerati apoi cel putin 4 ore, de preferat peste noapte. Enjoy!


    Leave a Reply