…si 0.5 anisori. 6 luni… cumva, nu ma asteptam sa ajungem pana aici, dar iata-ne! Primul zambet, primul chiot, prima rostogolire… am trecut sanatoase si voioase prin toate! Sa spun ca n-am habar ce urmeaza ar fi un understatement! Dar Sofineatza e mai frumoasa si mai jucausa ca niciodata, si asta e tot ce conteaza! Pentru ziua ei am facut un cheesecake cu lemon curd pentru ca mi s-a parut mai frumos si mai bun decat orice tort!
Ingrediente pentru o forma cu diametrul de 20 cm:
Pentru lemon curd (aprox 400 g):
- 100 ml zeama de lamaie (o lamaie mare si zemoasa sau 2 mai mici)
- coaja de la o lamaie
- 3 oua mari
- 150 g zahar
- 60 g unt
Pentru blat:
- 100 g biscuiti Petit Beurre
- 40 g unt topit
- o lingura de zahar pudra
Pentru crema si decor:
- 200 g branza Philadelphia
- 250 g mascarpone
- 80 g zahar
- 3 oua mari
- 2 linguri de faina
- aprox 300 g lemon curd
- 1/4 lingurita pasta de vanilie
- coacaze si fasii de coaja de lamaie – optional
Lemon curd-ul l-am pregatit cu o zi inainte ca sa mearga treaba mai repede. Rezista cateva zile in frigider, deci nu este nici o problema. Este foarte usor: se amesteca bine ouale cu zaharul si cu zeama de lamaie si se pun la bain-marie pana cand amestecul se ingroasa si capata consistenta smantanii grase. Daca aveti un termometru pentru siropuri, acesta trebuie sa indice 71 de grade Celsius. Se amesteca apoi cu untul si coaja de lamaie si se lasa la racit. Inainte de a fi bagat la frigider, curd-ul se acopera cu folie alimentara atingand suprafata cremei, pentru a preintampina formarea unei cruste.
Pentru blatul de biscuiti, se sfarama biscuitii in robot, se amesteca cu untul topit complet si cu zaharul pudra si se preseaza cu un pahar cu suprafata perfect plata pe fundul formei de copt, tapetata in prealabil cu hartie de copt (eu pun si la baza si pe margini).Se lasa la racit pana cand este gata compozitia de branza.
Pentru compozitia de branza, se amesteca 200 g Philadelphia si 200 g mascarpone cu zahar si cu aprox 100-200g lemon curd (dupa gust). Nu adaugati inca ouale si faina ca sa puteti gusta. Depinde foarte mult de gustul fiecaruia, poate va place mai acrisor (mie da) sau dimpotriva. Tineti cont si de faptul ca prin coacere, gustul de lamaie se mai estompeaza. Abia dupa ce definitivati cantitatea de lemon curd este ok sa adaugati ouale si faina. Amestecati bine cu un mixer si turnati compozitia peste blatul de biscuiti (eu am pus 100 g de lemon curd in compozitie, apoi am turnat in forma jumatate din compozitie, am mai pus un strat de aprox 100 g lemon curd si apoi am turnat restul de compozitie de branza).
Cheesecake-ul se coace timp de 15 min la 170 de grade apoi se reduce temperatura cuptorului la 120 de grade si se mai coace 60-90 min. Depinde foarte mult de cuptorul vostru, al meu ramane destul de incins; desi cobor temperatura la 120 de grade in realitate in cuptor sunt cam 135 – motiv pentru care eu am lasat cheesecake-ul la copt inca 50 min doar. Veti sti ca cheesecake-ul este gata daca s-a intarit pe margini dar este inca putin moale in centru. Daca incepe sa crape la suprafata, deja este overbaked. Cand timpul de coacere a expirat, opriti cuptorul dar lasati cheesecake-ul inauntru cu usa putin deschisa pana cand cuptorul se raceste complet. Bagati apoi prajitura la frigider peste noapte pentru a se intari bine.
A doua zi, puteti folosi restul de 50 g mascarpone + pasta de vanilie + zahar pudra dupa gust pentru a finisa suprafata prajiturii. Acoperiti apoi totul cu lemon curd (aprox 100 g) si ornati cu coacaze si fasii de coaja de lamaie. Bun bun bun!
La multi ani, Sofineatza draga!
Ce-mi place că-i spui Sofineață!! :)) Să vă trăiască și să vă bucurați de ea și cu ea de toate bunătățile pe care le faci!
Lemon curd-ul it’s the best!! Eu sunt moarta după el/ea (nu mi-e clar ce gen are 😛 ) ce să mai zic de cheesecake-uri… 😀
Multumim 🙂 Sunt de acord, eu mananc lemon curd gol 😀 Ma tot gandesc acum la o reteta de cupcakes cu lime curd, imi ploua in gura numai cand mentionez lamaie/lime… 😀