It’s that time of the year again š Nu, nu vine _MosCraciun_, dar ceva equally awesome se intampla, si anume – apare _peste tot dovleacul_ – happy happy, joy joy! Am pus deja pe blog 4 retete de supa crema de dovleac, so… sa trecem la lucruri mai serioase:
Ā Ā Ingrediente pentru o forma cu diametrul de 20 cm (10-12 portii):
Ā Pentru mix-ul de dovleac:
- 350 g dovleac taiat cuburi cu latura de aprox 1 cm
- 50 g unt
- o lingura de zahar
Ā Pentru baza de biscuiti:
- 250 gĀ biscuiti Oreo (cu tot cu crema)
- 70 g unt topit
Ā Pentru compozitiaĀ de branza:
- 400 g Philadelphia
- 200 g zahar
- 100 mlĀ smantana pentru frisca
- 3 oua
- 2 linguri de faina
- o lingurita de scortisoara
- 1/2 lingurita de ghimbir pudra
- 1/2 lingurita nucsoara
- 1/2 lingurita cuisoare pisate
Ā Pentru topping:
- 200 ml smantana pentru frisca, indulcita (dupa gust – nu stiu de cat zahar e nevoie… nu am notat… csf,ncsf)
- 2 linguri de cacao pentru pudrat
Dovleacul, impreuna cu 50 g unt si o lingura de zahar se coc in cuptor (la 200 grade) timp de aprox 30 min (pana cand dovleacul este moale). Se lasa apoi la racit, in timp ce se pregatesc blatul si compozitia de branza.
Pentru blatul de biscuiti, se sfarama biscuitii in robot (da, cu tot cu crema), se amesteca cu untul topit si se preseaza cu ajutorul unuiĀ pahar cu suprafata perfect plata pe fundul formei de copt, tapetata in prealabil cu hartie de copt (doar la baza, nu si pe margini). Marginile formei se ung cu unt. Se lasa la racit (in frigider) pana cand este gata compozitia de branza.
Se amesteca ingredientele pentru compozitia de branza, apoi se adauga si mix-ul de dovleac (dat in prealabil prin blender, pana cand se transforma intr-o pasta – daca “uitati” sa faceti asta – ca mine – puteti baga ulterior mixerul vertical in compozitie). SeĀ amesteca bine, apoi se pune peste blatul de biscuiti. Da, _atat_ de moale trebuie sa fie compozitia, e ok, pare a fi o ciorba dar se va intari cu siguranta – no panic!
Cheesecake-ul se coace timp de 20 min la 170 grade, apoi se reduce temperatura la 130 de grade si se mai coace timp de aprox 45-50 min.Veti sti ca cheesecake-ul este gata daca s-a intarit pe margini dar este inca putin moale in centru. Daca incepe sa se crape la suprafata, este deja overbaked (history repeating). Cand timpul de coacere a expirat, opriti cuptorul, dar lasati cheesecake-ul inauntru pana cand cuptorul se raceste complet. Bagati apoi cheesecake-ulĀ la frigider Ā peste noapte pentru a se intari bine (fara a ilĀ scoate din forma!!!).
A doua zi puteti pregati si frisca – se bate frisca indulcita (daca aveti norocul sa o gasiti deja indulcita/vanilata ar fi perfect – daca nu, o bateti cu zahar pudra), se aseaza peste cheesecake si se pudreaza cu cacao (printr-o sita). Textura este minunata, iar compozitia de branza…Spiiiicyyyy š Enjoy!