Mi s-a pus pata pe cheesecake-ul asta cand am vazut o tarta cu caise la Paul… Caisele coapte aratau atat de bine <3 Nu stiu exact ce continea tarta respectiva, dar m-am gandit ca o crema de branza aromata cu citrice ar merge perfect cu aroma absolut bestiala a caiselor. Si cum ultima retete de cheesecake pe care am postat-o a avut unt, m-am gandit ca totusi combinatia branza de vaci + mascarpone (cu multa grasime, ce-i drept) nu va fi deloc rea – si nu m-am inselat. Pana acum nu am primit nici o reclamatie 🙂 Cam asta e, pe scurt, povestea reteti urmatoare:
Ingrediente pentru o forma cu diametrul de 20 cm (10 portii):
Pentru blat:
- 100 g biscuiti Petit Beurre
- 45 g unt topit
- o lingura de zahar pudra
Pentru crema de branza:
- 500 g branza grasa de vaci
- 250 g mascarpone
- 180 g zahar
- 4 oua mici sau 3 mari
- 2 linguri de faina
- 1 lingurita pasta de vanilie
- coaja de la 1 lime
- sucul de la 1/2 lime
- coaja de la o lamaie
- coaja de la o portocala
- un borcan de compot de caise (se folosesc doar caisele, aprox 300 g cu tot cu samburi)
- zahar pudra, pentru pudrat inainte de servire (optional)
Pentru blatul de biscuiti, se sfarama biscuitii in robot, se amesteca cu untul topit complet si cu zaharul pudra si se preseaza cu un pahar cu suprafata perfect plata pe fundul formei de copt, tapetata in prealabil cu hartie de copt (eu pun si la baza si pe margini). Se lasa la racit pana cand este gata compozitia de branza.
Pentru compozitia de branza, amestecati restul ingredientelor, mai putin caisele. Turnati compozitia peste blatul de biscuiti, apoi asezati jumatati de caisa pe deasupra.
Cheesecake-ul se coace timp de 20 min la 170 de grade apoi se reduce temperatura cuptorului la 130 de grade si se mai coace aprox 50 min. Veti sti ca cheesecake-ul este gata daca s-a intarit pe margini dar este inca putin moale in centru. Daca incepe sa crape la suprafata, deja este overbaked. Cand timpul de coacere a expirat, opriti cuptorul dar lasati cheesecake-ul inauntru cu usa intredeschisa pana cand cuptorul se raceste complet. Bagati apoi prajitura la frigider peste noapte pentru a se intari bine.
Bunut, nu-i asa?
Pingback: Prajitura cu caise upside-down ⋆ Happy Cooks by Irina & Andreea