Yes, I have failed! S-a crapat bunatate de cheesecake – suparare mare š Cu toate astea, a fost delicios š Ciudat, dar nu s-a plans nimeni! Am adoptat (si testat!) apoi o alta metoda de coacere a cheesecake-ului – preached by Martha herself – so read on!
Ingrediente pentru o forma cu diametrul de 20 cm (8-10 portii):
Pentru blat:
- 100 g biscuiti Petit Beurre
- 45 g unt topit
Pentru crema de branza:
- 250 g branza grasa de vaci
- 450 g branza Philadelphia
- 160 g zahar
- 3 oua mari
- 2 linguri de faina
- 1 lingurita pasta de vanilie
- coaja de la 1Ā lime
- coaja de la 1Ā lamaie
- sucul de la 1 lamaie
- o cana de afine (eu am avut congelate)
Pentru marmorare:
- 4-5 linguri de afine (congelate)
- 1/2 lingura zahar
- putin suc de lamaie
Pentru blatul de biscuiti, se sfarama biscuitii in robot, se amesteca cu untul foarte foarte moaleĀ si se preseaza cu ajutorul unuiĀ pahar cu suprafata perfect plata pe fundul formei de copt, tapetata in prealabil cu hartie de copt (doar la baza, de data asta). Se lasa la racit (in frigider) pana cand este gata compozitia de branza.
Pentru compozitia de branza, bateti oaule cu zaharul, adaugati crema de branza si branza de vaci, apoi faina, vanilia, coaja de lime, coaja de lamaie si sucul de lamaie. La final, inglobati cu grija si afineleĀ congelate. Nu amestecati de prea multe ori, pentru a nu sfarama afinele prea tare.Ā Turnati apoi compozitia peste blatul de biscuiti.
Pregatiti apoi copozitia de afine pentru marmorare – ingedientele se pun pe foc intr-o craticioara, iar cand incep sa “fiarba” se iau de pe foc si se trec printr-o sita mica. Sucul rezultat se pune, folosind o lingurita, peste compozitia de branza, din loc in loc, apoi, cu ajutorul unei cozi de lingurita, se “trage” compozitia de afine spre cea de branza, formand un mozaic frumos.
Coaceti apoi cheesecake-ul timp de 15 min la 170 de grade, apoi inca aprox 40 min la 130 grade. Ca sa iasa cheesecake-ul frumos pe margine si sa nu se crape la suprafata (nu ca la mine in poza ;)), incercati urmatarea metoda: inveliti forma de tort pe exterior cu muuuuulta folie de aluminiu pentru a o “sigila”; puneti-o apoi in cuptor in interiorul unei tave adanci de friptura si turnati in tava apa fierbinte (sper ca ati pus bine folia aia de aluminiu, ok? cheesecake cu apa… hell no! – metoda de coacere si de marmorare – aici :D).
Veti sti ca cheesecake-ul este gata daca s-a intarit pe margini dar este inca putin moale in centru. Daca incepe sa crape la suprafata, este deja overbaked (oh, boy – bine macar ca nu afecteaza prea tare gustul). Cand timpul de coacere a expirat, opriti cuptorul dar lasati cheesecake-ul inauntru cu usa intredeschisa pana cand cuptorul se raceste complet. Bagati apoi prajitura la frigider Ā peste noapte pentru a se intari bine (fara a o scoate din forma!!!). Divine!