Puiul intreg la cuptor mi se pare cea mai buna optiune pentru masa de sfarsit de saptamana in familie sau pentru o seara relaxanta cu prietenii. Si daca sunteti ca mine, atunci probabil ca il preferati cat mai picant. Am facut aceasta reteta o singura data si deja caut pretexte sa repet experimentul :
Ingrediente pentru 4-6 persoane:
- un pui de aprox. 1,5 kg
- ulei de masline pentru prajit, sare, piper pentru uns puiul
- 5 catei de usturoi
- 4 cepe mari + o ceapa rosie medie
- 2-3 ardei chilli (the more the merrier)
- 50 ml ulei de masline pentru prajit
- 25 ml otet de vin rosu
- o lingura de paprika
- o lingura de oregano uscat
- o lingura de zahar brun
- sucul de la un lime
Timp de pregatire: 10 minute
Timp de coacere: 1 ora 30 min
Treaba este extrem de simpla: se spala bine puiul, se unge cu putin ulei de masline, sare si piper si se introduce in cuptorul incins la 190 grade pentru o ora. Dupa aproximativ jumatate de ora, punem in tava puiului si cele 4 cepe curatate si taiate in jumatate. Intre timp, pregatim sosul.
Pentru sos amestecam cateii de usturoi, ceapa rosie taiata cuburi, ardeii chilli cu seminte cu tot, 50 ml ulei de masline, 25 ml otet de vin rosu, o lingura de paprika, o lingura de oregano uscat, o lingura de zahar brun si sucul de la un lime. Pulsam totul de cateva ori intr-un procesor pana cand se marunteste totul bine si obtinem un sos extra-picant .
Dupa o ora in care s-a patruns frumos in cuptor, scoatem puiul si il ungem pe toata suprafata, inclusiv pe sub piele, cu sosul magic. Il mai lasam 30 de minute in cuptor, iar daca vrem ca pielea sa devina crocanta, marim temperatura la 220 grade in ultimele 10-15 minute.
Scoatem puiul din cuptor, il lasam sa se odihneasca 15 min inainte sa-l taiem, apoi il servim cu sosul care s-a strans in tava. Perfection!