Sofia turns 1… 1 month Evenimentul trebuia sarbatorit cu o prajiturica super-ciocolatoasa care merge perfect langa laptic… Cum vroiam de mult sa incerc reteta Donnei Hay de prajitura cu ciocolata pregatita intr-un singur vas (reteta originala aici), planetele s-au aliniat perfect si a iesit aceasta minunatie cremoasa (atentie insa, nu e tocmai de regim ):
Ingrediente pentru o forma de copt rotunda cu diametrul de 22 cm :
- 375 g ciocolata neagra
- 125 g unt
- 120 g faina de migdale (migdale macinate)
- 35 g faina
- 2 linguri de lapte
- 175 g zahar brun
- 5 oua
- cacao pentru pudrat
Timp de pregatire: 15 min
Timp de coacere: max 40 min
Timp de refrigerare: min 3 ore
Si ce e si mai fantastic e ca se face extrem de simplu. Nu aveti cum sa dati gres daca respectati reteta: ciocolata si untul se topesc la bain-marie intr-in bol mai mare, apoi se adauga faina de migdale, faina, laptele, zaharul si ouale si se amesteca pana cand se omogenizeaza. That simple! Eu am copt prajitura intr-o forma rotunda (22 cm) dar se poate folosi si o tava patrata – pana la urma prajitura este un fel de brownie + the yamminess of almonds!
In any case, tapetati forma cu hartie de copt atat pe fund cat si pe laterale. Acoperiti forma complet cu folie de aluminiu si coaceti la 170 de grade timp de 40 de minute. Nu depasiti acest timp (sau adaptati-l la diametrul formei – daca diametrul formei e mai mare de 22 cm prajitura trebuie coapta mai putin de 40 min) – in reteta originala sunt diverse comentarii legate de faptul ca dupa 40 de minute prajitura nu este coapta. Eu am facut-o de doua ori pana acum si am descoperit care este secretul – tava de copt trebuie acoperita perfect cu folie de aluminiu, altfel prajitura nu se coace uniform- se intareste pe margini si ramane moale in centru. Chiar daca vi se pare putin moale cand o scoateti din cuptor, ea se va intari in frigider, unde ar trebui sa stea cel putin 3 ore inainte de a fi servita. La sfarsit, pudrati cu cacao – trust me, you don’t wnat to skip this step :p
My tip for this recipe – daca urmariti videoclipul Donnei Hay veti vedea ca ea tapeteaza marginea formei cu o hartie de copt fooooarte inalta – mie mi s-a parut extrem de dificil sa acopar totul cu folie de aluminiu in aceste conditii, fapt care a dus la o prajitura necoapta uniform si destul de tare pe margini (la fel de minunata la gust insa) – a doua oara cand am facut-o am avut grija ca hartia de copt de pe margini sa nu depaseasca inaltimea formei – astfel am putut fixa folia de aluminiu mult mai eficient pe marginile formei
La multe luni si la multi ani, Sofineata draga!