Beef Bourguignon (reteta Juliei Child, desigur)


 

Cand sa scoatem si noi de la naftalina retetele de martie cu cartofi noi, ceapa verde si mazare noua, da-i cu zapada, cu vant, cu frig si cu altele asemenea. Cui ii arde de usturoi verde pe asa o vreme?!? Parca ar fi mai potrivita o… tocana, ceva cu sosulet cald si consistent 😁

Dar… fair warning: aceasta reteta _dureaza_ cateva ore! No joke! Ore! Daaaaar… macar sunt ore in care nu trebuie sa faceti mare lucru – prep time e undeva pe la 20 min, restul timpului va puteti ocupa de ce mai ramane din sticla de vin (wink wink)!

Ingrediente pentru 8 portii:

  • 2 linguri ulei pentru prajit
  • 150 g bacon
  • 1 kg cubulete de manzat, fara grasime
  • 1 morcov taiat rondele de 2 cm grosime
  • o ceapa mare, taiata cubulete
  • 4-6 catei de usturoi
  • sare, piper
  • 2 linguri de faina
  • 2 cani de vin rosu (noi am avut Pinot Noir)
  • 3 cani supa de vita (da, noi am folosit cub de data asta 😵)
  • 2 linguri pasta de rosii
  • 2 foi de dafin
  • o legatura de patrunjel
  • cateva fire de cimbru proaspat
  • 300 g ciuperci
  • 2 linguri de unt
  • optional, cartofi, 2 linguri unt si o cana de lapte pentru piure

Sa nu ne lasam coplesiti de notorietatea acestei retete, chiar nu este atat de greu sa facem o tocana, serios! Pasii sunt urmatorii:

  1. In oala in care vom face tocana, prajim bacon-ul in putin ulei, apoi il scoatem pe o farfurie;
  2. Tot in oala, prajim si cubuletele de carne in grasimea ramasa de la bacon – cel mai probabil in mai multe transe, nu vor avea loc toate odata in oala – nu trebuie inghesuite si nu trebuie gatite de tot, ci numai pana cand capata o culoare aurie;
  3. In aceeasi oala si aceeasi grasime (😁), calim ceapa, morcovul si usturoiul;
  4. Punem din nou baconul si carnea de vita in oala, apoi adaugam sare, piper, faina si amestecam;
  5. Adaugam vinul, supa de vita, pasta de tomate, cimbrul si foile de dafin, punem capacul si lasam oala pe foc foarte foarte foaaaaaarte mic, in jur de 2 ore; mai tragem cu ochiul din cand in cand, ca sa ne asiguram ca totul este in regula;
  6. Spre final celor 2 ore, gatim ciupercile in 2 linguri de unt, sare, piper si usturoi (in alta tigaie, desigur) – daca ciupercile sunt mici, le putem lasa intregi, daca sunt mai mari, le taiem in 2 sau in 4; cand sunt gata, oprim focul si le punem de-o parte;
  7. Folosind o strecuratoare cu ochiuri mari (precum cea de paste), scurgem sosul din tocana si il punem pe foc intr-o alta tigaie, ca sa se reduca si sa se ingroase. Treaba asta dureaza aprox. 10 minute;
  8. La final, punem sosul redus din nou peste carne, adaugam si ciupercile si mai lasam pe foc 3-4 min; scoatem apoi foile de dafin si crengutele de cimbru si adaugam patrunjel proaspat;
  9. Optional (dar highly recommended), putem face un piure de cartofi, unde secretele sunt urmatoarele: punem unt cu incredere si lapte de asemenea, dar neaparat incalzit! Gustam, punem sare, gustam, punem sare, gustam, punem sare, stiti voi…. pana iese perfect!
  10. Punem un polonic de tocana peste piure (cu sos din belsug, desigur) si…. you know the rest! 😉

Craciun fericit va doresc! Mai vedem noi cum o fi si cu ridichiile….

Leave a Reply