Cand sa scoatem si noi de la naftalina retetele de martie cu cartofi noi, ceapa verde si mazare noua, da-i cu zapada, cu vant, cu frig si cu altele asemenea. Cui ii arde de usturoi verde pe asa o vreme?!? Parca ar fi mai potrivita o… tocana, ceva cu sosulet cald si consistent 😁
Dar… fair warning: aceasta reteta _dureaza_ cateva ore! No joke! Ore! Daaaaar… macar sunt ore in care nu trebuie sa faceti mare lucru – prep time e undeva pe la 20 min, restul timpului va puteti ocupa de ce mai ramane din sticla de vin (wink wink)!
Ingrediente pentru 8 portii:
- 2 linguri ulei pentru prajit
- 150 g bacon
- 1 kg cubulete de manzat, fara grasime
- 1 morcov taiat rondele de 2 cm grosime
- o ceapa mare, taiata cubulete
- 4-6 catei de usturoi
- sare, piper
- 2 linguri de faina
- 2 cani de vin rosu (noi am avut Pinot Noir)
- 3 cani supa de vita (da, noi am folosit cub de data asta 😵)
- 2 linguri pasta de rosii
- 2 foi de dafin
- o legatura de patrunjel
- cateva fire de cimbru proaspat
- 300 g ciuperci
- 2 linguri de unt
- optional, cartofi, 2 linguri unt si o cana de lapte pentru piure
Sa nu ne lasam coplesiti de notorietatea acestei retete, chiar nu este atat de greu sa facem o tocana, serios! Pasii sunt urmatorii:
- In oala in care vom face tocana, prajim bacon-ul in putin ulei, apoi il scoatem pe o farfurie;
- Tot in oala, prajim si cubuletele de carne in grasimea ramasa de la bacon – cel mai probabil in mai multe transe, nu vor avea loc toate odata in oala – nu trebuie inghesuite si nu trebuie gatite de tot, ci numai pana cand capata o culoare aurie;
- In aceeasi oala si aceeasi grasime (😁), calim ceapa, morcovul si usturoiul;
- Punem din nou baconul si carnea de vita in oala, apoi adaugam sare, piper, faina si amestecam;
- Adaugam vinul, supa de vita, pasta de tomate, cimbrul si foile de dafin, punem capacul si lasam oala pe foc foarte foarte foaaaaaarte mic, in jur de 2 ore; mai tragem cu ochiul din cand in cand, ca sa ne asiguram ca totul este in regula;
- Spre final celor 2 ore, gatim ciupercile in 2 linguri de unt, sare, piper si usturoi (in alta tigaie, desigur) – daca ciupercile sunt mici, le putem lasa intregi, daca sunt mai mari, le taiem in 2 sau in 4; cand sunt gata, oprim focul si le punem de-o parte;
- Folosind o strecuratoare cu ochiuri mari (precum cea de paste), scurgem sosul din tocana si il punem pe foc intr-o alta tigaie, ca sa se reduca si sa se ingroase. Treaba asta dureaza aprox. 10 minute;
- La final, punem sosul redus din nou peste carne, adaugam si ciupercile si mai lasam pe foc 3-4 min; scoatem apoi foile de dafin si crengutele de cimbru si adaugam patrunjel proaspat;
- Optional (dar highly recommended), putem face un piure de cartofi, unde secretele sunt urmatoarele: punem unt cu incredere si lapte de asemenea, dar neaparat incalzit! Gustam, punem sare, gustam, punem sare, gustam, punem sare, stiti voi…. pana iese perfect!
- Punem un polonic de tocana peste piure (cu sos din belsug, desigur) si…. you know the rest! 😉
Craciun fericit va doresc! Mai vedem noi cum o fi si cu ridichiile….