Tort (rasturnat) cu mere


D. esti pe receptie? Reteta asta e pentru tine! Ā šŸ™‚ Si pentru toti iubitorii de mere coapte cu scortisoara, desigur!

 

Ingrediente pentru o forma cu diametrul de 20 cm (8-10 portii):

Pentru umplutura cu mere:

  • 5 mere mari, curatate de coaja si cotor si taiate cuburi
  • 50 g zahar
  • 40 g unt
  • 3/4 lingurita scortisoara
  • un praf de nucsoara
  • un praf de pudra de ghimbir

PentruĀ blat:

  • 3 oua
  • 100 g zahar
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • 90 g faina
  • o lingurita praf de copt
  • un praf de sare

Pentru sirop (optional):

  • 120 ml suc de mere (sau apa, daca nu aveti suc)
  • aprox. 40 g zahar
  • esenta de rom

Merele, impreuna cu zaharul (50 g ) si untul se calesc pana cand merele se inmoaie putin. Se rastoarna apoi in forma de tort (cu pereti detasabili) unsa in prealabil cu unt – eu am pus doar pe fund hartie de copt ca sa fiu sigura ca nu se va lipi – cred ca a fost o idee buna šŸ™‚ Se niveleaza. Pregatim apoi blatul.

Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu zaharul si zaharul vanilat si se adauga apoi galbenusurile. Incorporam (cu paleta, nu cu mixerul!) si faina, praful de copt si praful de sare. Turnam totul peste mere si coace aprox 40 min la 180 de grade (pana cand pandispanul trece testul scobitorii). Scoatem tortul din cuptor si il lasam la racit in forma.

Intre timp pregatim siropul – punem sucul de mere (sau apa) si zaharul la fiert intr-o craticioara – puteti pune mai mult sau mai putin zahar in functie de cat de dulce mancati de obicei desertul – eu cred ca voi pune mai putin de 50 g de zahar data viitoare. La 1-2 min dupa Ā ce incepe sa fiarba luati craticioara de pe foc.

Cand si tortul si siropul s-au racit complet, adaugam esenta de rom in sirop. Facem apoi cateva gauri cu scobitoarea in blat si turnam siropul – putin cate putin – pana cand se absoarbe in intregime. Bagam tortul la frigider pentru minim o ora, apoi il scoatem din forma – detasam mai intai peretii apoi rasturnam tortul pe o farfurie si indepartam si hartia de copt. There you go! O prajitura simpla, f buna rece,Ā care poate fi pregatita din timp. Pam-pam!





Leave a Reply