Tiramisu (la borcan?!?) 1


Pam pa-ram! Well, era si timpul. Borcanul sta de ceva vreme trist, pe raftul din camara. Same goes pentru sticla de Amaretto. Pai nu era pacat…

Ingrediente pentru 10 portii (o tava patrata cu latura de 21-22 cm + un borcan):

  • 300 g piscoturi
  • 500 g mascarpone
  • 5 galbenusuri
  • 1 albus
  • 150 g zahar fin
  • 2 cani espresso (3-4 espresso tari)
  • 50 ml Amaretto
  • cacao

In primul rand, pentru o reteta cu atat de putine ingrediente, este foarte important ca acestea sa fie de calitate. Si nu, nu e ok sa inlocuim mascarpone cu frisca!

Second, aveti grija cu ouale. Avand in vedere ca se folosesc crude, spalati-le bine inainte de a le sparge, cu detergent si cu un burete de bucatarie.

Incepeti prin a pregati cafeaua, pentru ca ea trebuie sa se raceasca putin inainte de a fi folosita.

Apoi, galbenusurile se bat cu zahar pana cand zaharul se topeste complet. Se adauga apoi branza mascarpone. Separat, albusul se bate spuma. Se incorporeaza albusul in restul cremei cu ajutorul unei spatule (nu, nu tot cu mixerul). Cam asta e crema. Simplu, nu?

Amestecam apoi cafeaua tare cu Amaretto si cu o lingurita de zahar. In acest amestec vom inmuia piscoturile, unul cate unul. Este important ca espresso sa nu fie fierbinte, pentru ca piscoturile ar absorbi prea multa cafea, prea repede. Eu folosesc cafeaua calduta si inmoi piscoturile pe ambele parti cam 1-2 secunde (mai mult pe partea glazurata cu zahar).

Pentru a monta prajitura, eu am folosit un borcan si o forma patrata de prajitura, cu pereti detasabili, in care mi-au incaput la fix piscoturile pe 2 randuri. Am pus un strat foarte subtire de crema (piscoturile au tendinta sa adere la peretii vasului si astfel prajitura ar fi mai greu de scos din tava), apoi un strat de piscoturi inmuiate in cafea, un strat de crema, din nou piscoturi si din nou crema. La sfarsit, am pudrat un strat generos de cacao (da, de la inceput, e bine sa se inmoaie, e mai buna asa si nici nu devine innecacioasa).

Tiramisu se lasa aprox 2-3 ore la temperature camerei pentru a se inmuia bine piscoturile, apoi se baga in frigider. Inainte sa il scot din forma, eu l-am desprins cu grija de marginile tavii cu o paleta. Apoi am scos inelul detasabil si am pudrat un nou strat subtire de cacao. L-am taiat apoi in 9 bucati generoase 🙂

Cu borcanul, totul este mult mai simplu. Se monteaza la fel, dar nu mai trebuie scos 🙂 Mai simplu! Si poate fi luat mai usor to go!

La multi ani! Sa avem cu totii o primavera insorita si plina de bucurii.  A mea asa va fi, cu siguranta 🙂

Multumesc Bi pentru idee si pentru reteta :*




Leave a Reply

One thought on “Tiramisu (la borcan?!?)