Tarta Tatin 2


If you are on a diet, go away! Pe bune, nu e de joaca cu tarta asta! Pe cat e de buna, pe atat e de calorica 🙂 Am pregatit-o pentru ziua Sofinetei, care face maine 9 luni. La multi ani, gargarita!

Pentru aluat (Pâte Brisée):

  •  150 g faina
  • 120 g unt
  • un praf de sare
  • aprox. 50 ml apa foarte rece

Pentru umplutura:

  • 5 mere mari
  • 150 g zahar
  • 75 g unt
  • zeama de lamaie

Pâte Brisée este un aluat excelent pentru tarte (atat dulci cat si sarate), placinte si quiche-uri. Are o aroma minunata de unt si o textura sfaramicioasa. In plus, se face extrem de usor, mai ales folosind robotul.

Am inceput cu aluatul pentru ca trebuie sa stea ceva timp la frigider. Am pus faina si sarea in robot (echipat cu cutitul in S) si am pulsat o data. Am adaugat apoi untul foarte rece, taiat cubulete, si am pulsat de cateva ori, pana cand compozitia capata aspect de firimituri (secretul acestui aluat este sa nu amestecam untul cu faina nici prea mult, nici prea putin; daca amestecam prea mult, atunci aluatul va absorbi prea putina apa si va deveni casant; daca amestecam prea putin, aluatul va necesita mai multa apa si va deveni mai tare din cauza excesului de gluten care se formeaza.)

Am pornit apoi robotul la prima treapta si am adaugat treptat apa rece prin feeding tube. E posibil sa nu aveti nevoie de toata apa – trebuie sa va opriti cand aluatul se leaga daca este strans intre degete – nu procesati pana cand se formeaza o bila (ar insemna ca ati pus deja prea multa apa)!

Am oprit robotul, am strans aluatul intr-o bila cu mana si am apasat pentru a-l aplatiza (cu cat este mai subtire cu atat are nevoie de mai putin timp la frigider). L-am infasurat in folie alimentara si l-am  bagat la frigider pentru aprox 1 ora.

Aceste cantitati sunt suficiente pentru un aluat de tarta – pentru placinta (cu capac) sau pentru o tarta cu pereti inalti ar trebui sa facem aluatul din 250 g faina.

Intr timp, m-am ocupat de umplutura. Am curatat fiecare mar de coaja si cotor si l-am taiat in 16 felii (cu cat sunt mai subtiri feliile, cu atat se aseaza mai usor in forma). Am stropit feliile cu zeama de lamaie pentru a nu se oxida. Am caramelizat apoi zaharul intr-o tigaie de fonta, pana cand s-a topit  complet si a capatat o culoare aramie deschisa. L-am luat de pe foc, am adaugat untul si am amestecat. Am aranjat apoi merele peste caramel, cu mare grija pentru ca frige foarte tare (iar eu sunt cumva predispusa la arsuri). Am pus doua randuri de mere suprapuse iar in mijloc am pus o jumatate de mar. Am acoperit toate golurile cu bucatele mai mici, apoi am pus din nou tigaia pe foc, la foc mic, timp de 20-25 min (pana cand siropul a scazut si s-a ingrosat putin iar merele s-au inmuiat).

Am lasat umplutura sa se raceasca complet, timp in care am intins aluatul (3 mm grosime) si l-am taiat sub forma unui cerc (cu cutitul) cu diametrul cu 2 cm mai mare decat diametrul tigaii. L-am bagat apoi din nou la frigider pentru a fi foarte rece.

Cand umplutura s-a racit complet, am pus foaia de aluat peste mere si am apasat putin pe margini. Am intepat aluatul cu furculita apoi am copt totul la 180 de grade timp de aproximativ 45 min, pana cand aluatul s-a rumenit frumos. Am lasat tarta sa se raceasca 5 min in tigaie, apoi (cu mare grija, 100 de manusi, papuci grosi, maneca lunga si pantaloni flausati) am rasturnat-o (a se citi “l-am rugat pe Marius sa o rastoarne”) pe un platou. Teoretic, se serveste calda, insa mie mi-a placut mai mult rece.

Daca ati citit cu atentie reteta, v-ati dat probabil seama ca eu am folosit o tigaie care poate fi utilizata atat pe aragaz cat si in cuptor. Daca nu aveti o astfel de tigaie, nu e panica. Puteti face in felul urmator: aranjati merele direct intr-o forma de tarta sau de tort. Pregatiti caramelul intr-o cratita apoi turnati-l peste mere. Puneti totul in cuptor pentru 20-25 min pana cand caramelul scade si merele se inmoaie. Lasati sa se raceasca, apoi acoperiti cu aluat si dati din nou la cuptor. Nu am incercat aceasta varinata insa sunt sigura ca iese la fel de buna!

Note to self: de incercat tarta Tatin cu pere si anason stelat si tarta cu banane (cu mai putin zahar).





La multi ani, Sofineata draga!