Tarta cu ciocolata si cirese


Pe vremea asta mohorata e numai bun un desert ciocolatos, aromat cu fructe. Cum capsunile au inceput sa dispara, am folosit cirese carnoase (desi… poate carnoase nu e cel mai potrivit cuvant; la piata, pe toate tarabele, taranii scriu “cirese fara carne”… say what? oare se refera la…. :S eu una nu inteleg….).

 

Ingrediente pentru o forma de tarta cu diametrul de 26 cm

  •  220 g faina
  • 30 g  cacao
  • 75 g zahar pudra
  • 1/2 pachet de unt
  • 1 ou
  • 180 ml smantana pentru frisca
  • 150g ciocolata neagra
  • 75 g ciocolata cu lapte
  • 30 g unt
  • cirese
  • cacao pentru pudrat

Aluatul este o adaptare a unei retete pe care am gasit-o pe Smitten Kitchen. Este absolut minunat! Se amesteca faina cu cacao si zahar pudra intr-un robot, apoi se adauga si o jumatate de pachet de unt foarte rece, taiat in bucatele mici. Pulsati de mai multe ori, pana obtineti o compozitie sfaramicioasa. Adaugati oul, putin cate putin, si pulsati pana cand aluatul incepe sa se lege. Scoateti aluatul din robot si framantati cu mana pana obtineti o bila cu consistenta dorita. Lasati-l sa se odihneasca cel putin o ora in frigider, apoi intaindeti-l sub forma unui cerc cu diametrul de aprox 30 cm (eu intind intotdeauna aluatul intre doua folii de plastic alimentar – evitati astfel toata nebunia cu faina imprastiata prin toata bucataria).

Ungeti cu unt forma de tarta si intindeti aluatul in forma. Intepati-l cu furculita din loc in loc si asezati deasupra o foaie de hartie de copt, intepata si ea din loc in loc cu un cutit. Peste hartia de copt, asezati boabe de fasole crude apoi dati aluatul la cuptor la 180 grade timp de 15 minute. Dupa 15 minute, dati de-o parte boabele de fasole si hartia de copt si mai dati tarta la cuptor 5-10 minute, pentru a se rumeni frumos si pe suprafata (aceasta metoda de a coace aluatul se numeste coacere “in orb” – greutatea boabelor de fasole previne eventualele “denivelari” care ar putea aparea la suprafata blatului; teoretic, daca aluatul este intepat cu furculita si este racit foarte bine inainte de a fi copt, eventual chiar in congelator, coacera in orb nu este necesara, insa eu zic ca este mai sigur asa; in plus, faptul ca marginile tartei sunt acoperite timp de 15 minute cu hartia de copt previne arderea acestora). Pregatiti-va pentru un miros absolut divin de ciocolata care va va inunda bucataria  Pe vremea asta, este magic!

Lasati aluatul sa se raceasca complet, inainte de a-l umple cu crema.

Pentru crema, rupeti ambele tipuri de ciocolata in bucatele mici si asezati-le intr-un caston. Incalziti smantana si untul pe foc, pana cand smantana face bule micute pe margine (exact inainte sa inceapa sa fiarba). Varsati amestecul fierbinte peste bucatelele de ciocolata, acoperiti vasul si lasati-l 3-4 minute, apoi amestecati cu lingura pana cand toata ciocolata este topita. Amestecul are o consistenta cremoasa, lucioasa si un parfum minunat.

Turnati crema peste aluatul complet racit si ornati cu cirese. Lasati tarta la rece cateva ore bune – cel mai bine ar fi peste noapte (daca rezista  ). Pudrati cacao amaruie peste fiecare felie, inainte de servire (nu sariti pasul asta, chiar face diferenta!). Enjoy! 


Leave a Reply