Tarta cu caramel sarat, mix de nuci si ciocolata


Mica Sofia a implinit astazi 3 luni, pretext pentru mami sa mai coaca ceva 🙂 Ceva cu ciocolata, desigur. Ei, bine, si putin sarat 🙂

Ingrediente pentru o forma de tarta cu diametrul de 26 cm

Pentru aluat:

  •  220 g faina
  • 30 g  cacao
  • 75 g zahar pudra
  • 125 g unt
  • 1 ou

Pentru caramelul sarat:

  • 230 g zahar
  • 200 g smantana pentru frisca
  • 70 g unt
  • 1/2 cana mix de nuci (alune de padure, migdale, nuci)
  • o lingurita  rasa de sare de mare

Pentru crema de ciocolata:

  • 180 ml smantana pentru frisca
  • 150g ciocolata neagra
  • 75 g ciocolata cu lapte
  • 30 g unt

Pentru decor:

  • cacao pentru pudrat
  • cateva linguri de zahar
  • cateva alune de padure

Tarta asta nu e pentru toata lumea. Trebuie in primul rand sa iti placa gustul caramelului si mai trebuie sa fii dispus sa incerci lucruri mai putin obisnuite, cum ar fi un desert si dulce si sarat in acelasi timp. Gustul este putin surprinzator – mie imi place!

Aluatul este acelasi cu cel de la tarta cu cirese – se coace exact la fel. In timp ce se coace aluatul pregatim caramelul – zaharul se toarna intr-o craticioara (mai maricica, e bine sa nu fie foarte gros stratul de zahar) si se caramelizeaza – nu il lasati prea mult pe foc pentru ca se arde foarte usor si devine amar; in siropul fierbinte se toarna usor, cu grija, putin cate putin, smantana pentru frisca. Aveti grija sa nu va ardeti! Cand smantana va atinge caramelul fierbinte acesta va incepe sa “fiarba” – sa nu va speriati, e normal. Amestecati in continuu pana cand amestecul de sirop de zahar si smantana devine omogen, apoi adaugati untul si sarea, amestecati din nou si lasati caramelul sa se racoreasca.

Intre timp, taiati grosier nucile si prajiti-le putin (uscat)  in tigaie – doar cat sa se rumeneasca usor. Acoperiti blatul de tarta cu nucile apoi turnati caramelul si bagati totul la frigider 2-3 ore sau 20 min in congelator.

Crema de ciocolata se face tot ca aici si se lasa sa se raceasca complet. Atentie, nu gustati din crema de ciocolata! Nu de alta dar s-ar putea sa nu va mai puteti opri! 🙂

Se toarna crema de ciocolata peste crema de caramel cand aceasta este putin tare. Se baga din nou toata tarta la frigider sau in congelator pana cand crema de ciocolata se intareste si ea. Tarta se serveste pudrata cu cacao.

Daca va place decorul din zahar, el se face foarte usor insa trebuie sa aveti putin grija pentru ca este foarte casant, ca orice decor din fir de sirop de zahar. Buuuun, deci facem asa: luam cateva alune de padure si bagam o scobitoare in ele, pe partea mai plata (pe partea pe care vor sta pe tarta) apoi punem cateva linguri de zahar la caramelizat. Dupa ce tot zaharul s-a transformat in sirop, asteptam cateva minute pentru a se intari putin apoi introducem o aluna de padure complet in sirop si ridicam – firul de zahar va curge datorita gravitatiei si se va intari  putin – lasam aluna imbracata in sirop la racit pe o bucata de hartie de copt. Repetam procedeul pentru toate alunele de padure (faceti mai multe, unele nu va vor iesi iar pe altele le veti strica dupa ce s-au uscat, trust me 🙂 ). Daca se intareste prea tare siropul de zahar, mai puneti-l putin pe foc.  Good luck!

La multi ani mica Sofia, sa cresti mare mare si frumoasa frumoasa!