Stir-Fry de pui cu legume, ghimbir si turmeric 1


Stunned…. Stau si ma intreb oare cum se face ca dupa atatia ani de gatit (as loving wife and mother), dupa (aproape) 100 de posturi si zeci de feluri diferite de retete testate, reteta asta este o surpriza pentru mine. Oare de ce nu am facut niciodata pana acum stir fry de pui (sau de orice altceva, for that matter)? Hmmm….

 

Ingrediente pentru 3-4 portii:

  • 450 g pui (pulpa dezosata sau piept) taiat fasii cu grosimea de max. 1 cm
  • 3-4 catei de usturoi
  • 2 linguri sos de soia (eu am avut sos de soia Light de la Blue Dragon – se gaseste la Mega Image)
  • o lingurita de pudra de turmeric
  • 3 lingurite otet din orez (rice vinegar)
  • ardei iute sau fulgi de ardei iute – dupa gust (eu prefer fulgii pentru ca pot controla mult mai bine intensitatea – cu ardeii iuti proaspeti este mereu a matter of luck)
  • ghimbir proaspat – am pus o bucata cam cat degetul meu mare, taiat in fasii extrem de subtiri
  • un morcov taiat fasii inguste
  • o ceapa rosie taiata fasii potrivite
  • un dovlecel taiat betigase potrivite ca grosime
  • 2 ciuperci feliate
  • un ardei capia sau 1/2 ardei gras rosu (red bell pepper), taiat betigase
  • 50 ml supa de pui
  • sare, piper
  • 2 linguri ulei de masline pentru prajit

Secretul unui stir-fry consta in pregatirea foarte atenta a ingredientelor. Gatirea in sine dureaza nu mai mult de 5-6 minute, insa este important sa aveti toate ingredintele la indemana. Deci:

  1. Taiati puiul in fasii mai micute (avand grosimea de max. 1 cm) pentru a se gati in 2-3 minute. Puneti apoi peste el usturoiul taiat feliute, turmericul, o lingura de sos de soia, o lingurita de otet din orez si o lingura de ulei de masline pentru prajit (in poza veti vedea ca eu am pus si ghimbirul insa nu ar fi trebuit – acesta, taiat in feliute extrem de fine, ar trebui pregatit separat, pe o farfuriuta, impreuna cu ardeiul iute/fulgii de ardei). Majoritatea retetelor mentioneaza aici si o lingurita de amidon care va ingrosa putin sosul – puteti pune daca vi se pare ok, mie nu prea imi place sa adaug amidon in sosuri. Amestecati bine.

  1. Taiati apoi legumele. Acestea se vor gati separat de pui, insa toate la un loc, asa ca este important felul in care le taiati. Dupa gatire, textura lor trebuie sa fie “tender-crisp”, adica ar trebui sa fie putin moi insa crocante in acelasi timp. De aceea, legumele mai tari, care se gatesc mai greu, vor fi taiate in fasii mai inguste, iar legumele mai moi vor fi taiate in fasii mai groase.

  1. Este foarte important sa nu aglomerati wok-ul! Ingredinetele descrise mai sus reprezinta maximul pe care il puteti gati de-odata.
  2. Pregatiti intr-un castronas lichidul pe care il vom folosi la final: 50 ml supa de pui, 2 lingurite de otet din orez, o lingura de sos de sos de soia. Atentie – supa trebuie sa fie incalzita, pentru a nu scadea temperatura din tigaie.
  3. Pregatiti un wok (pentru a avea o suprafata cat mai mare de gatit). Acesta trebuie incalzit foarte bine, pe un ochi de aragaz cu flacara mare. Este suficient de fierbinte cand aruncati cateva picaturi de apa in wok si acestea dispar in 3-4 secunde.
  4. Puneti o lingura de ulei de masline in wok si rotiti-l pentru a se distribui pe peretii acestuia. Daca cumva incepe sa iasa fum, inseamna ca ati incalzit wok-ul mult prea mult. Spalati-l si incepeti din nou.
  5. Incepeti prin a praji putin ardeiul si ghimbirul (10-15 sec), pentru a-si elibera aromele mai bine.
  6. Aruncati apoi puiul in tigaie, avand grija sa il distribuiti pe toata suprafata de gatit. asteptati aprox un minut pentru a se gati bine pe o parte. In ciuda a ceea ce vedeti la televizor, metoda stir fry nu presupune sa amestecati in continuu sau sa va jucati cu flacarile prin tigaie – cel putin nu la noi acasa. Cum se gateste la restaurant e cu totul alta poveste.
  7. Dupa aprox un minut, incepeti sa amestecati in continuu pana cand puiul se rumeneste frumos pe toate partile (mai dureaza tot aprox un minut). Scoateti apoi puiul pe o farfurie.

  1. Fara a spala wok-ul, adaugati legumele. Amestecati din cand in cand. Dupa aprox 1 minut (legumele trebuie sa se inmoaie doar putin), puneti din nou puiul in wok si turnati si lichidul, Mai gatiti aprox. 1 min. Eu am pus sos de soia suplimentar, insa depinde foarte mult de care folositi. Cel light nu este atat de tare si nici atat de sarat. Adaugati piper (si eventual sare, daca sosul de soia nu este foarte sarat).

That’s it. Simplu, nu? Si extrem de rapid, odata ce aveti toate ingredintele pregatite.Enjoy!

Reteta de inspiratie masculina.


Leave a Reply

One thought on “Stir-Fry de pui cu legume, ghimbir si turmeric

  • Ora Exacta

    Cautand pe internetul romanesc uite ca am aflat pe pagina dvs..
    Nu ma pot abtine sa nu zic ca sunt placut surprins de calitatea articolelor de
    pe acest sait si va doresc cat mai mult succes!